Курсант от Полша е комплексен победител в Олимпиадата по обща политика за сигурност и отбрана в НВУ

Животът

30-05-2018, 11:28

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участници в Олимпиадата бяха 38 курсанти от 28 военни академии и университети

Завърши заключителният етап от Олимпиадата по обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, който се организира в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново в рамките на Европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от Програма „Еразъм”.

Участници в Олимпиадата бяха 38 курсанти от 28 военни академии и университети от държави членки на Европейския съюз.

В предварителния етап на състезанието в групи, състоящи се от 6-7 участници бяха представени есета по обща политика за сигурност и отбрана. Комисия от 31 представители на военни академии и университети и министерства на отбраната на европейски държави оцени есетата и избра десетте най-добри, които по-късно бяха презентирани пред всички участници. Победител в тази категория стана курсант Матиас Керн от  Терезианската военна академия, Австрия.

Олимпиадата продължи с отборно състезание, като отборите отново бяха разделени на 6 групи и индивидуално състезание за знания по обща политика за сигурност и отбрана.

На 24 май чуждестранните курсанти и българските им ментори участваха в празничното шествие, което бе част от официалната програма на Община Велико Търново, посветена на Деня на славянската писменост и култура.

Комплексният победител в индивидуалното състезание за знания по обща политика за сигурност и отбрана е курсант Кашпер Каспшак от Военна техническата академия, Полша.

Награждаването на победителите в различните категории се състоя на церемония по официално закриване на Олимпиадата на 25 май в НВУ „Васил Левски”. Победителят в индивидуалното състезание за знания по обща политика за сигурност и отбрана курсант Матиас Керн получи като награда прабългарски календар.

Българските участници в Олимпиадата бяха курсант старшина Стилиян Славчев от НВУ „Васил Левски” и курсант Димитър Стойков от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов