Потомци на болярина Кършо организират родолюбива проява в Елена

Мисия

31-05-2018, 11:20

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е включено в календара на културните събития на Общината

Осма поредна среща ще събере в събота във възрожденска Елена потомци на болярина Кършо. Тази година датата на родолюбивата проява, която се провежда всяка първа събота на м. юни, съвпада с 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От няколко години на този ден потомци на друг славен еленски род – този на поп Сава Катрафилов, член на щаба на Ботевата чета, също се събират в Елена, за да отдадат заслужена почит на техния предтеча. Естествено беше кършовци да отправят покана към тях тази година да обединят двете събития в една обща среща, която да посветят на 140-годишнината от края на Руско-турската война (1877-1878 г.). И за да е по-справедливо към историята, да поканят потомци и на други еленчани, участвали във войната. Сред тях са д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел, д-р Сава Мирков, които след Освобождението работят активно за организиране на българското здравеопазване, на Червения кръст и на Българската академия на науките, братята Петър и Петко Горбанови.

Събитието срещна подкрепата на община Елена и бе включено в календара на културните събития и честванията през 2018 г. под надслов „Среща на потомците на еленчани, участвали в борбите за освобождението на България и Руско-турската война (1877 - 1878)“.

Родолюбивата проява ще започне с видео-приветствие от председателя на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – г-жа Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски, чиито служебни ангажименти като вицепрезидент на Световната банка не позволяват тя да вземе лично участие в тазгодишната среща. Тържествената програма включва два научни доклада. Първият ще бъде изнесен от проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“ и ще бъде посветен на боевете в еленския край в края на 1877 г. Във втория доц. Светла Александрова от Регионалния исторически музей в гр. Велико Търново ще говори пред участниците за участието на еленчани в Руско-турската война (1877 - 1878).

Регионалният исторически музей В.Търново гостува с изложба „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската“ освободителна война“. Снимките са от фотоархива на Иво Хаджимишев, Франц Душек и Александър Иванов, а гравюрите са предоставени от Национално движение „Русофили“.

С шествие по главната улица на Елена, участниците в срещата ще се придвижат до централния градски площад, където, под воя на сирените, ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред Паметника на свободата. След това ще се придвижат до паметника край с. Марян, където се намира и издигнатият преди няколко години Казашки кръст, за да почетат паметта на загиналите руски воини и офицери, удържали дълго време Марянските позиции, което, според историците, има безспорен и значителен принос за успешния изход на войната.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)