Община Велико Търново обследва четири парцела за буферни паркинги

Мисия

31-05-2018, 11:47

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нов пътен участък се предвижда в района на Дома за стари хора

Четири парцела, подходящи за изграждането на буферни паркинги във Велико Търново обследва в момента общината. Това съобщи днес кметът инж. Даниел Панов в отговора си на питане от съветниците от БСП какви изводи са направени след извършеното проучване на градския транспорт в старата столица.

Според инвестиционния и финансов анализ като неефективни градски линии се очертават автобусите с номера 70, 1 и 30. Тяхното натоварване е в пъти по-малко от автобусите с номера 5, 50 и 40, даде пример кметът. Недостатък на настоящата транспортна схема е и липсата на станции за почивка на шофьорите на автобуси. „Според анализа в договорите с превозвачите задължително трябва да бъдат включени регламентите на Евосъюза. Необходимо е прецизиране на пътниковместимостта на автобусите, както и съобразяване със специфичния релеф на града, поради който се стига до задръствания и шум особено в централната част на Велико Търново. Затова изграждането на Северен пътен възел е изключително важно, като неговото идейно проектиране ще бъде възложено след месец.” – подчерта инж. Даниел Панов.

В новата транспортна схема на града се предвижда отпушване на кварталите – едно от решенията за кв. „Бузлужда” например, е изграждането на нов пътен участък до Дома за стари хора. Нов ВиК проект по целия бул. „България” и обновяването му също са част от намеренията на общинското ръководство. В новата схема се предвижда пешеходен надлез над ул. „Магистрална” и изграждане на кръстовище бул. „България” – ул. „Полтава” – ул. „Освобождение” – ул. „Краков”. Предвидена е модернизация на светофарните уредби на 4 кръстовища, както и поставянето на електронни информационни табла на спирките.

Въвеждането на електробуси във Велико Търново ще увеличи пътникопотока с 1,2% и ще намали с 5 минути времето за чакане, подчерта още кметът инж. Даниел Панов. Той припомни, че реализирането на проекта за нова транспортна схема ще стане с европейски средства.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов