Валентина Годжова със знак „За заслуга“ от Главния прокурор Сотир Цацаров

Животът

31-05-2018, 12:14

Снимка:

Апелативна прокуратура

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отличието е и за работата на прокурорката по делото „Душманите”

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров  награди Валентина Годжова   – прокурор  в Районна прокуратура град Велико Търново с отличие знак  „За заслуга“  за висок професионализъм  в работата  й като наблюдаващ прокурор по конкретно досъдебно производство.

Грамотата и високото отличие бе връчено днес от Огнян Басарболиев – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново в присъствието на прокурорския състав на Районна прокуратура – В. Търново.

Г-жа Годжова благодари и заяви, че приема отличието от името на цялата прокуратура и го оценява като знак за видимост на ежедневните усилия на прокурорите от Районна прокуратура гр. Велико Търново в борбата срещу престъпността в района и положителна атестация за  работата им от страна на Главния прокурор.

 

Наградата е за отлично изпълнение на служебните задължения като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство с влязъл в сила съдебен акт, с осъдени три лица, извършили в периода 2010 - 2011 година поредица от кражби /31 кражби/ на вещи от частни имоти, извършени  в 17 населени места в различни общини /Свищов, В. Търново, П. Тръмбеш, Стражица, Борово, Бяла, Лясковец/, които се намират в две области /В. Търново и Русе/, като от престъпните деяния са пострадали 34 собственици.

Това е известното дело, при което през 2011 г. при акция „Душманите“ в  с. Драганово, общ. Горна Оряховица бяха намерени и иззети значителни количества вещи, предмет на кражби. Групата от четиримата мъже беше тормозила продължително време чрез извършване на взломни кражби граждани и юридически лица от различни населени места от област В. Търново и съседните области. Кражбите са извършвани нощно време, при дълбока конспиративност и отработен механизъм на действие, при който за кратко време са изнасяни от домовете значителни количества вещи – от месото във фризерите, през механични и електрическите инструменти – дрелки, електрожени, моторни триони, заваръчни апарати; медни предмети – котли, тави, казани; дрехи; раници; ракия, велосипеди, ловни трофеи, удължители, домашни животни – овце, кози и кучета;  гуми за автомобили, а от фирми – значителни количества торове, препарати за растителна защита, инструменти.

Трима от извършителите веднага са задържани и съдът определя мярка за неотклонение задържане под стража, а четвъртият е с тежки заболявания, непозволяващи задържането му, като по-късно почива. Наблюдаващият прокурор е ръководил лично разследването от образуването му, участвал в организиране и провеждане на акцията по задържане на лицата, в действия по разследването и сам извършвал такива. Обвинителният акт срещу извършителите е внесен в съда, како прокурорът е участвал във всичките 23 съдебни заседания пред ВТРС. Делото приключва, след пет години  разглеждане на всички съдебни инстанции, като тримата извършители са осъдени на ефективни наказания лишаване от свобода в размер на четири години и шест месеца; шест години и шест месеца и седем години лишаване от свобода. Единият от тях е върнат в Р България с Европейска заповед за арест. И тримата са искали възобновяване на наказателното производство което наскоро съдът е отказал. Окончателно наказателното производство е приключило март 2018 г . Тримата са задържани и вече изтърпяват наказанията си лишаване от свобода.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов