105 години от разрушителното земетресение с епицентър Горна Оряховица

Животът

01-06-2018, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Щетите на сградния фонд са за над 12 млн. лв.

Днес се навършват 105 години от жестокото земетресение на Черешова задушница, разлюляло страната ни. Датата се оказва преломна и преобръща живота не на няколко семейства, а на населението в старата столица, в Горна Оряховица, Лясковец и селата около тях.

Земетресението с епицентър Горна Оряховица връхлита в 11 часа и 28 минути в събота. Някои твърдят, че трусът е бил малко по-късно - в 11 и 35.

 

Докато повечето търговци са по дюкяните, а към гробищата се носи върволица от хора заради Задушница, под скалите на Велико Търново се чува злокобно бучене, пишат по-късно хроникьорите в записките си. Само за 17-20 секунди три отвесни труса със сила седма степен по скалата на Рихтер превръщат триградието в развалини - рухнали къщи, дюкяни, училища и църкви.

 

Дълбочината е била на около 10 км. Зоната на разрушение обхваща 1000 кв. км, а трусът е почувстван в цяла България. Това е последното голямо земетресение, регистрирано в горнооряховското земетръсно огнище. Последиците са катастрофални. Всички масивни здания са силно пропукани, а горните части на стените им са разрушени. Цели крила от сградите са рухнали на земята. Във Велико Търново историческите църкви "Св. св. Петър и Павел", "Св. Четиридесет мъченици", "Св. Димитър", "Успение Богородично" са в руини. В различна степен са повредени строените от Колю Фичето църкви "Св. св. Константин и Елена", "Св. Никола", "Св. св. Кирил и Методий", "Св. Спас", а катедралният храм "Рождество Богородично" е напълно разрушен, разказват в спомените си стари великотърновци.

 

Данните и снимките за трагедията се пазят в специален регистър в архивите на регионалния исторически музей. Там се съхраняват и фотоси от пораженията и след това от възстановяването. Много от административните и жилищни сгради са необитаеми, без да се извърши основен ремонт. Най-катастрофално е пострадала мъжката гимназия "Св. Кирил", която е служила за лазарет и под руините й остават десетки войници, ранени в Балканските войни.

 

По данни от регистъра на актовете за смърт за 1913 г. броят на регистрираните загинали във Велико Търново на 1 юни в 11 часа и 30 минути е 20 души и 1 починал в 14 часа. Броят на починалите по-късно и ранените не може да се установи. Месеци след земетресението е съставена техническа комисия, за да установи стойността на щетите от разрушените здания. Тя разпределя сградите в 6 категории, в зависимост от степента на разрушенията, а общата стойност на щетите на сградния фонд е изчислена на 12 316 000 лв.

 

Не по-различно е положението в епицентъра на земетресението - Горна Оряховица. Сградният фонд там е унищожен на 85%, в съседните Лясковец и Долна Оряховица пораженията са 55-60%. Картината в Горна Оряховица е апокалиптична, а в руините загиват 16 души, според някои са 30. Напълно са разрушени сградите на новия театър, казиното, хотел "Борис", клонът на БНБ, читалище "Напредък", захарната фабрика и керамичната "Централа", църквите "Св. Троица", "Св. Георги", "Св. Богородица", "Св. Атанасий", основното училище, Девическата гимназия. В периода от 1 до 13 юни са регистрирани общо 79 труса с различен интензитет. Те имат разрушително действие и градовете стават необитаеми. Населението се разпръсва по различни места, далече от опасните сгради. Образуват палаткови лагери и се води чергарски живот. Работата на институциите е изнесена във временни бараки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов