Земеделци от региона се събраха за Деня на пшеницата в село Царевец

Мисия

01-06-2018, 15:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Показват им новите селектирани сортове на опитното поле на проф. Иван Панайотов

Днес в землището на село Царевец се проведе ежегодна среща на зърнопроизводители от региона, които се събраха да обменят опит и впечатления за зърнените култури. Организатор на срещата за двадесет и първи пореден път беше Регионалното сдружение на земеделските кооперации „Дунав-2000“, а любезен домакин ППОК „Изгрев-93“, с председател Ганчо Ламбев. Срещата бе открита от председателя на РСЗК „Дунав-2000” Игнат Ангелов, който каза, че тази година в зърнопроизводството науката и практиката вървят ръка за ръка, имайки предвид новите селектирани сортове, които зърнопроизводителите ще могат да видят на опитното поле на проф. Иван Панайотов.

На срещата присъстваха и представители на общинското ръководство, в лицето на председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кмета Пламен Петков. Д-р Кирилов поздрави присъстващите  и подчерта важността на земеделските кооперации в развитието на икономиката във всяко населено място. Специални благодарности той изрази към председателя на ППОК „Изгрев-93“ Ганчо Ламбев, който през 2017 година неслучайно получи признанието на НСОРБ за „Общински дарител“. Председателят на Общински съвет – Свищов добави, че през месец април общинските съветници са взели решение Ганчо Ламбев да стане „Почетен гражданин на Свищов“, което е  признание за неговата всестранна подкрепа и грижа към родния край. Д-р Кристиян Кирилов пожела на всички зърнопроизводители висок добив и качествено зърно през стопанската година, както и ползотворни резултати от днешната среща.

Игнат Ангелов даде думата и на специалния гост проф. Иван Панайотов, когото представи като човекът, който прави реална връзката на теорията с практиката. Проф. Панайотов прогнозира, че тази година ще е триумфална за българската селекция имайки предвид новите селектирани сортове пшеница, които ще бъдат представени на земеделските производители. Той ги определи като сортове с високи качества за хлебно производство и добив, не по-нисък от западните сортове.

Официалната част на срещата приключи с изпълнения на певческата група към ККП „Изгрев“- с. Царевец, след което многобройните гости имаха възможност да посетят опитното поле и да разгледат селекцията от житни култури.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов