Днес е Международен ден за борба с хранителните разстройства

Животът

02-06-2018, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отбелязва се за трета поредна година в цял свят

Днес за трета поредна година се провежда Световният ден за борба с хранителните разстройства под мотото „Нека прекратим стигмата към хранителните разстройства“. Целта на кампанията е да насърчи диалога между хората, семействата, консултантите и обществениците. 

Проблемът засяга над 70 милиона хора по целия свят и води до най-висока смъртност сред психичните заболявания. Засегнат може да бъде всеки, независимо от пол, раса или етнически произход.

Световният ден за действия срещу хранителните разстройства 2018 има за цел да покаже напредъка в разбирането на хранителните разстройства като лечима, свързана с генетичния фактор болест, която засяга голям брой от световното население. Знакът на кампанията през 2018 е лилавата лента, избрана за световен символ в Италия.

По думите на Ейми Кънингам, председател на организационния комитет на Световния ден, това е 100% доброволческа инициатива, която има за цел да обедини усилията за разбирането на хранителните разстройства и да предложи надежда, решения и промяна. „Ние искаме да  насърчим всеки, който има желание, да използва хаштага #WeDoAct2018 на 2ри юни, за да участва в събитията и да разбере повече за нашите инициативи”, допълва тя.

В подкрепа на Световния ден се включват засегнатите, техните семейства, професионалисти и публични личности по целия сват. Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, България, Канада, САЩ, Италия и Япония са само част от държавите, в които ще се проведат национални конференции и срещи, осветяване в лилаво на национални монументи и мостове, обществени събирания и презентации.

Целта е да се представи точна информация, да бъдат изкоренени митовете и да се лобира за лечение, основано на научните постижения, които показват позитивните резултати за пълно възстановяване.

„Говоренето и предоставянето на информация за емоционалното хранене и хранителните разстройства е ключово важно за обществото, защото храната става начин за емоционална регулация на тийнейджъри и възрастни. Да преодолеем стигмата е важна част за ранната превенция на пълния спектър от нарушения“, казва психотерапевтът Детелина Стаменова, член на организационния комитет на Световния ден за борба с хранителните разстройства.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов