Павликени почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Велико Търново Лайф

02-06-2018, 11:55

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий

С тържествена заря-проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 142 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. За официалното поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, общественици и гости. На площад „Свобода" бяха и ученици от трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев.

Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий в памет на героите.

„142 години след смъртта на поета, публициста и революционера неговите проницателни слова ни служат за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Ботев е нравствена мяра за поколения българи. Днес Ботев е жив, Ботев е сред нас. Защото именно за него е най-вярно, че “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“, каза в официалното си слово инж.Манолов. „Нека изпълним със съдържание заветите на Ботев, за да може Денят на загиналите за свободата на България да бъде не ден на помен, а ден на утвърждаване на вярата в живота“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градския площад бе озарен от традиционната за този ден заря-проверка.
 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов