РЗИ с препоръки как да реагираме при ухапване от кърлеж

Животът

03-06-2018, 13:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В областта има два вида кърлежи - носят лаймска болест, марсилска треска и туларемия

Пролетно – летният сезон е епидемичен за развитието на кърлежи, което същевременно с навлизането на хора и домашни любимци в естествените им местообитания води до повишен риск от ухапване от кърлежи. При извършени полеви проучвания от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), по линия на Vectornet, през периода 2015 – 2017 г. на територията на област Велико Търново са установени следните видове кърлежи: Dermacentor reticularis, пренасящ причинителите на Туларемията и Ку - треската; Ixodes ricinus, пренасящ причинителите на Лаймската болест, Ку - треската, вируса на кърлежовия енцефалит, Марсилската треска и Туларемията. 
Във връзка с това специалистите дават препоръки за действие при ухапване от кърлеж.
Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице.
Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.
Втората по честота, предавана е кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва е внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.
Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако : сваленият кърлеж е идентифициран надеждно; кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко 24 часа.
Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа.
Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират е личния си лекар.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов