Вокален състав “Grammys” спечели Гран при на ХІIІ Международен конкурс „Нова музика”

Мисия

03-06-2018, 18:39

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на надпреварата бе Горна Оряховица

Вокален състав “Grammys” от София завоюва Гран при на тазгодишното ХІIІ издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”. Вокален педагог на победителите е Аделина Колева, която е и творчески директор на конкурса. Домакин на надпреварата, която се проведе от 1 до 3 юни бе НЧ „Напредък – 1869” в Горна Оряховица. Големите победители получиха наградата си от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. .

Тази година в ХIIІ издание на Международния конкурс „Нова музика” участваха над 140 изпълнители от Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, както и от водещи вокални школи в страната - София, Шумен, Търговище, Варна, Добрич, В. Търново, Бургас, Русе, Свищов, Ямбол, Г. Оряховица и др.

Според статута на конкурса участниците пяха в 2 категории. Първа категория – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи и втора категория – вокални формации в две възрастови групи. Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател Мими Иванова и членове Мая Райкова – продуцент в Българско национално радио – поп, рок и джаз секция; Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”; Валентин Мунтеан – композитор от Румъния; Шеки Ходжа – композитор и аранжор от Република Косово и Мариус Сезар – композитор от Румъния.

Първа награда в I категория – I възрастова група бе присъдена на Моника Яниславова от Шумен. На второ място е класиран Лъчезар Иванов от Севлиево. В тази група журито е присъдило две трети награди и те са за две горнооряховски деца – Ерик Михайлов и Кристина Енчева.

Във II възрастова група на същата категория на първо място е

Александра Димитрова от София. Втора награда е за Лилия Николова от Варна. И тук журито е присъдило две трети награди – за Рая Димитрова от София и Никол Недялкова от Шумен. В III възрастова група на категорията с първо място е отличена Пламена Петрова от Разград. Втора е Вяра Иванова от София, а трета – Моника Петрова от София. В IV възрастова група журито е присъдило първа награда на Юрим Салиху от Република Косово. Той получи наградата си от посланикана Република Косово у нас Шпенд Калаба. С втора награда е Симона Георгиева от София, а с трета – Кристина Христова от Генерал Тошево.

Във II категория първото място в I възрастова група е за дуетът от Варна – Моника Парушева и Лилия Николова. Втората на града е за Детска вокална група „Пеещи камбанки” - малки от Велико Търново, а трети са изпълнителите от вокална група „Little Wings“ от Мездра. Във втора възрастова група на същата категория, журито е присъдило само първа награда и тя е за квартет „Унисон“ от шумен.

Наградените получиха отличията си от Милена Добрева и Шеки Ходжа. Председателят на НЧ „Напредък – 1869” Атанас Петров връчи дипломи на вокалните педагози на изпълнителите.

Във всички възрастови групи и категории бяха връчени награди и от спонсорите на конкурса.

ХІІІ-то издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“ бе закрито от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, който пожела още нови творчески успехи на всички изпълнители и на техните педагози.

След официалната част с награждаването, започна гала-концертът на победителите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов