Ева Майдел : Не споделяйте онлайн повече, отколкото в реалния живот

Животът

04-06-2018, 11:02

Снимка:

пресофис Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Евродепутатът и проф. Любомира Попова проведоха форум за киберсигурността

„Нашият живот онлайн е все по-тясно преплетен със случващото се извън интернет. Въпреки че с колегите ми в европарламента работим за превърщането на интернет в пространство, където нашата информация е защитена и където няма двойни стандарти, все още има редица заплахи и рискове онлайн. Затова, ако не бихте споделили нещо с непознат, не го споделяйте и в интернет.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организиран от нея и областния управител на Велико Търново Любомира Попова форум „Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция“ на 4 юни 2018 г.

Ева Майдел е един от посланиците на кампанията за осведоменост и безопасен интернет „SaferInternet4EU”, инициирана от еврокомисаря за цифрова икономика и общество Мария Габриел. „Киберпрестъпността не познава граници. Тя може да засегне хиляди хора в различни градове и държави по едно и също време. Няма как една страна да се справи с подобна атака сама и затова работим на европейско ниво. Вече имаме налице законопроект за увеличаване на правомощията на ЕНИСА - европейската агенция за сигурност на интернет инфраструктурата, където освен регулаторни мерки, има и такива за увеличаване на информираността на граждани, защото 90% от кибер инцидентите са причинени от неволна човешка грешка.“ Допълни българският евродепутат, който има информационен офис във Велико Търново и осъществява редица инициативи в областта.

Публичната дискусия с над 100 младежи и граждани от Велико Търново беше открита от зам. кмета на града Снежана Данева. Специален говорител беше началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, а с презентация участва и началникът на отдел „Информационно-техническо обслужване в община Велико Търново Павел Христов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов