Кметът Даниел Панов уважи тържественото заседание за 20-годишнината на Апелативния съд

Животът

04-06-2018, 14:33

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост беше и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи тържественото заседание по случай 20- годишнината от възстановяването и 140-годишината от създаването на Апелативния съд в Старата столица. Събитието се състоя в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и бе открито от административния ръководител на съдебната инстанция – съдия Янко Янев. Ретроспекция за Апелативния съд и българската правораздавателна система направи представи историкът и общественик проф. Милко Палангурски.

В обръщението си към магистратите Даниел Панов припомни, че тържественото заседание се провежда в знаково за България място. „Тук, в Музей „Възраждане и Учредително събрание, са положени основите на Третата българската държава, на българския конституционализъм и правна система. Благодаря на съдия Янко Янев, на неговите предшественици – магистратите Здравко Трифонов, Йорданка Неделчева и Илияна Димова, на всички съдии и съдебни служители за високия професионализъм, защото работата на съдебната инстанция е високо ценена както в България, така и в Европа. А всичко това издига авторитета и престижа на Старата столица Велико Търново и нашият град е и водещо средище на българското правораздаване. Работата на магистратите от Апелативен съд мотивира и младите хора да изучават юридическите науки“, обърна се Даниел Панов към аудиторията.

Кметът на Велико Търново пожела на магистратите и съдебните служители да бъдат здрави, благословени и все така умело и държавнически да решават всеки казус, ръководени от принципите на правовата държава.

Гости на тържественото заседание бяха също заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, представители на Върховния касационен съд и Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България, Националния институт на правосъдието. Присъстваха също областният управител проф. Любомира Попова, гости от Съюза на юристите в България, Великотърновската адвокатска колегия, председатели на апелативните съдилища в България, председателите на окръжните и районните съдилища в апелативен район - Велико Търново, бивши и настоящи съдии от Апелативния съд в Старата столица, съдебни служители и др. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов