Проф. Пламен Павлов представя в Търново книгата си „Асеневци“

Велико Търново Лайф

05-06-2018, 13:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Срещата с обществеността ще е в Регионалната библиотека

Най-новата си книга „Асеневци” ще представи днес /5 юни/ в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново историкът и преподавател във ВТУ проф. Пламен Павлов.

„Безспорно сред най-светлите исторически личности в българската история са българските царе от династията Асеневци. – Цар Петър (Добрия), цар Иван Асен (Стария) и цар Калоян. Първите Асеневци са тези, които са възстановили и положили основите на целокупната българска държава, за да я има и днес. Дори и да звучи утопично в днешния ни комерсиализиран свят, наша вътрешна потребност е да помним онези, които не жалеха своята енергия, личното си благополучие и живот в името на своя народ и държава!  Оня дух, който е движил мислите и действията на великите Асеневци, е несъвместим с политическото самодоволство и тщеславие, с раболепието и конформизма, с властническия егоизъм и диктата на посредствеността… И това не е анахронизъм, а ценност, която е валидна във всяка една епоха, за всяка нация и държава“, казва за труда си проф. Пламен Павлов.

Художник на изданието е талантливият илюстратор Тодор Ангелиев, спечелил неотдавна конкурса за автор на логото на Българското председателство на съвета на Европейския съюз. Представянето на „Асеневци” е в 17.30 часа. За книгата и автора ще говори историкът доц. д-р Иван Лазаров.

Книгата е двуезична – на български и английски език.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов