Съдът отхвърли иск от 5000 лв. на разследван за измама за 64 158 лв.

Крими

05-06-2018, 19:31

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Претенциите на ищеца са за причинени неимуществени вреди от протакано досъдебно производство

Районният съд във Велико Търново е отхвърлил иск от 5000 лева срещу Прокуратурата като неоснователен на уличен в измама в особено големи размери. Претенциите на ищеца са, че образувано срещу него досъдебно производство е продължило повече от двумесечния законов срок като с това са му причинени неимуществени вреди.

По време на делото е изяснено, че разследването на Областната дирекция на МВР Велико Търново е започнало на 24 юли 2017 г. с постановление на Районната прокуратура в старата столица срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 209 ал. 1 НК. По него в периода 25 -28 юли 2017г. е проведен разпит на трима свидетели и са изисквани справки от различни държавни институции. Извършен е обиск на ищеца и претърсване и изземване в ползвания от него автомобил. Веднага след това той бил привлечен като обвиняем, тъй като в периода 16 април– 30 юли 2017г. измамил подсъдим, че ще му съдейства да бъде избран състав на ВКС, който да отмени присъдата по единственото му осъждане от Великотърновския Районен съд. Заблудил го, че ще му съдейства да не бъде образувано срещу него ново наказателно преследване, тъй като е нарушил наложена пробационна мярка. Извършителят обещал още, че ще му съдейства да бъде снет от общодържавно издирване, като за „услугата” му взел 64 158 лв.

„По наказателното производство са проведени 20 разпита на свидетели, някой от тях по делегация, включително и в чужбина. Извършени са претърсвания и изземвания в жилища обитавани от ищеца и другия обвиняем в във Велико Търново и Полски Тръмбеш, приобщени са множество писмени и веществени доказателства, извършени са огледи на веществени доказателства, назначени са техническа, оценъчна и комплексна психиатрично – психологическа експертизи и са изготвени заключения по тях”, се казва в решението на съда. Проведени са два следствени експеримент и разпознаване на лице. Наред с това са изискани справки от мобилните оператори, действащи на територията на България. Извършван е анализ на добитата информация, както и справки от различни държавни учреждение /Агенция по вписвания, ТД на НАП, „ПП –КАТ”, Служба „Изпълнение на наказанията” – относно изпълнение на наказанието „пробация” на ищеца/. Поискана е информация от всички банки в страната за разкрити сметки на името на обвиняемите по досъдебното производство. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов