12-годишен горнооряховчанин ще се състезава в „обездка“ в Държавно първенство

Спорт

06-06-2018, 08:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Любомир Янков ще участва и в контролно за Българския шампионат в Божурище

12-годишният Любомир Янков от Горна Оряховица ще се състезава в Държавно първенство клас Т, млади ездачи и съпътстващи турнири. От 15 до 17 юни, младият ездач ще участва и в контролно за Българския шампионат за всички категории в дисциплината „Обездка” в конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски” – Божурище.

Любомир Янков е ученик в VІ клас на горнооряховското ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и професионален състезател на ККС „Калоян-92” – Арбанаси. Състезава се за клуба от девет годишен и за кратката си спортна кариера, има зад гърба си множество отличия, както в национални, така и международни състезания. Вече четвърта година се подготвя за спортни състезания от тримата лицензирани треньори: Михаил Костов и Тодор Кулов - прескачане на препятствия и всестранна езда и Захария Яйманова - обездка.

През миналата година Любомир Янков участва в Държавното първенство по конкур ипик (прескачане на препятствия), провело се през юли в СК „Тракиец“ – с. Житница и завърши на Х място с кон Каризма. През 2017 г. Любо предвожда делегацията от български състезатели за Балканиадата, която се проведе през август отново в Житница. Там той завърши на 24-то място с кон Каризма. На провелият се FEI – Международен турнир по всестранна езда, Competition for Children and Amateurs в ККС „Калоян-92” – Арбанаси през май миналата година, Любомир Янков се класира на І място с кон Дръзки.

Тази година на Тодоровден в Арбанаси, горнооряховският ездач участва в конкурса за „Най-гиздав кон“. Печели І място с кон Валеско Т и е награден от заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева. Любо е обявен за атракцията на Тодоровден в Арбанаси. В началото на май, Любомир Янков печели І място отново с кон Валеско Т в Националния турнир по Всестранна езда за ККС „Кентавър – Русе ” на Хиподрум Русе - изпитание за деца, 4, 5 год. коне група Б, клас Интро.

И още много медали има зад гърба си горнооряховското момче. Предстоят му и много състезания през настоящия спортен сезон. Най-близкото сред тях е именно Държавно първенство клас Т, млади ездачи и съпътстващи турнири от 15 до 17 юни в Божурище. Там младият ездач ще участва и в контролно

за Българския шампионат за всички категории в дисциплината „Обездка” на конно-спортната база „Ген. Крум Лекарски”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)