Изложба „Ева, вечната жена” представя в Търново Жената в изкуството

Мисия

06-06-2018, 10:09

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията се състои от близо двеста екслибрисни произведения

Днес от 17.30 ч. в Изложбени Зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново предстои откриване на Изложбата „Ева, вечната жена” / „EVA LA DONNA ETERNA“. Експозицията е резултат от съвместната работа на Община Бодио Ломнаго, Италия (Comune di Bodio Lomnago), Италианската Екслибрис Асоциация (L’Associazione Italiana Ex libris) и Арт Форум Xotaris (Xotaris Art Forum), които участват заедно в организирането на изложби, конкурси и мероприятия в областта на изкуството. Събитието е придружено от каталог и се реализира в партньорство с Община Велико Търново, България.

Експозицията се състои от близо двеста екслибрисни произведения, посветени на  Жената в изкуството. Магична е нейната сила, превърнала се във вдъхновение и образ на разнолико творческо превъплъщение. Едва ли Природата е дала на друго създание такава богата гама от вътрешен мир и безпокойство събрани в едно…Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност, Жената е любима, майка, дъщеря, любовница, прелъстителка, вещица. Тя е Муза, Сътворителка, Богиня. От Първата Ева до последната, Жената е едновременно непорочно и греховно творение, чиято многоликост възбужда креативната мисъл и създава безбройни интерпретации.

Прекрасно потвърждение за това е представената сборна колекция, част от архивите на значими институции като Италианската Екслибрис Асоциация и Библиотека Бодио Ломнаго (Biblioteca di Bodio Lomnago), Италия.

„Провеждането на това културно мероприятие е с особена значимост за Велико Търново. Като утвърден и важен Университетски град, той приютява една от най-добрите школи за Изобразително изкуство в страната. Представената експозиция е още една чудесна възможност за вдъхновение и творческо стимулиране на младите таланти, както и повод за скрепяване на културните връзки между двете общини: Велико Търново и Бодио Ломнаго, а защо не и начало на традиция за обмен на креативна жизненост и опит.” – казва доц. Христо Керин, Ръководител Катедра „Графика“ към Великотърновския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов