„Дунав Ултра” отново ще премине през Свищов и Нове

Спорт

06-06-2018, 11:57

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приключението по река Дунав се завръща с ново предизвикателство към всички фенове на колоезденето

Един от най-атрактивните спортни проекти през последните години - велоприключението "Дунав Ултра" се завръща с пето издание. Събитието е в нов формат, който дава възможност на тренирани колоездачи и обикновени велоентусиасти да се включат в най-дългия велосипеден маршрут в България.

Стартът е на 7 септември 2018 във Видин, а финалът – в с. Дуранкулак.

Очаква се в Дунав Ултра:Teamwork да се включат и колоездачи от Румъния.

Дунав Ултра:Teamwork е спортно предизвикателство под формата на 670-километров многодневен колоездачен преход. Основна цел на събитието е успешно изминаване на дистанцията – индивидуално или екипно, но задължително 100% на собствен ход и на велосипед.

Стартът е на 7 септември 2018 във Видин, а форматът тази година позволява индивидуално и отборно участие. Велопреходът е персонално предизвикателство за всеки - участниците стартират заедно, но след това всеки следва своя собствена тактика за преминаване, темпо и скорост.

Очаква се тази година да бъде подобрено времето за изминаване на веломаршрута „Дунав Ултра“ - през 2015 г. участниците преодоляха 682 км  за 44:40:00 часа.

 

Паралелно с изминаването на дистанцията, участниците ще събират печати от няколко ключови точки по маршрута, които да удостоверят че са минали от там. Тези, които усепята да съберат всички печати и да достигнат до финала до 5 дни след старта се считат за успешно финиширали приключението и получат специален сертификат за това.

Маршрутът ще преведе колоездачите през 90 населени места, туристически и исторически забележителности, природни феномени и защитени зони - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, античните градове Улпия Ескус, Нове и Дръстър и много други. А крайната точка – с. Дуранкулак – е не само морската граница на Европа, но и с въздушният път на прелетните птици от Европа за Африка – Via Pontica.

Веломаршрутът “Дунав Ултра” е носител на Голямата награда “Иновация на годината в туризма – 2017” в годишния конкурс на Министерството на туризма на Република България.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов