По-слаби резултати за седмокласниците на външното оценяване по български език и литература

Животът

06-06-2018, 17:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При 100 възможни средният брой точки за областта по предмета е 46,29

По-слаби резултати спрямо миналата година имат седмокласниците от област Велико Търново на националното външно оценяване по български език и литература. При 100 възможни средният брой точки по предмета е 46,29, с 5,27 точки по-малко от предходната 2017-а. По математика на ученик се падат средно по 31,27 точки при 29,75 на предишния випуск, съобщи за Общинско радио Велико Търново началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Националното външно оценяване се провежда в два модула. Първият е за покриване на държавните образователни стандарти. Средният брой точки тук е 30,71, с 3 точки по-малко от миналогодишния резултат на учениците. Средният брой точки от допълнителния модул е 15,57  при 18 м.г. Намалението с 2,5 точки, уточни началникът на инспектората.

С най-високи резултати по български език и литература са възпитаниците на  основните училища „Св. Патриарх Евтимий” и „Бачо Киро”,  средните „Вела Благоева” и „Емилиян Станев” във Велико Търново, ОУ „Иван Вазов” – Горна Оряховица, и СУ „Николай Катранов” в Свищов. По математика с най-добри постижения са момичетата и момчетата от търновските основни училища „Бачо Киро”, „Св. Патриарх Евтимий”, „Димитър Благоев”, СУ „Емилиян Станев” и  ОУ „Иван Вазов” в Горна Оряховица.

По-ниски резултати имат  учебните заведения в малките населени места. Причината е, че те се влияят изключително много от броя на учениците, а в паралелките там са до десетина деца, коментира инж. Личева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов