Сценаристът Ваня Николова към „отГОворните“: „Водете си битките докрай и не се отказвайте!“

Мисия

07-06-2018, 08:18

Снимка:

отГОворните

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Родената в Горна Оряховица разкри професионални тайни за персонажите си

„Правете нещата, които ви харесват! Не правете компромиси! Трудно е и може би звучи като клише, но не бъдете конюнктурни, не бъдете слугинаж. Водете си битките докрай и  не се отказвайте. Досега тази „политика“ не ме е подвела; другото е да се плъзнеш по течението. Когато има съпротивление, това те кара да мислиш; когато си опрян до стената, това те кара да си по-креативен“. С тези призиви се обърна към младите хора в град Горна Оряховица сценаристът Ваня Николова.

След над 6000 изписани страници и 4 сезона за най-гледаните българските сериали в последните години - „Под прикритие“ и „Връзки“, Ваня Николова дойде в родния си град за поредната мотивационна среща, която „отГОворните“ организират за своите връстници.

„Инициативата Ви е много хубава, правете го по-често. Много е важно хора като вас да бъдат активни, защото в последните години липсва критично мислене. Всичко върви по инерция. Ако промяната не дойде от вас, няма от кого да дойде. Просто трябва да мислите и да четете. Защото четящите книга управляват гледащите телевизия“, каза сценаристът.

Тя разкри завесата за много от професионалните тайни при писането на сценарии за телевизионни сериали. „В моята професия има срок. Няма вдъхновение“, призна тя. „Предпочитам да знам за кого пиша от самото начало. Когато знаеш потенциала на актьора, пишеш за него по начин, че да можеш да го разиграеш и да не потъва в ролята. Например, според първоначалния план героят на Владо Пенев трябваше да умре в края на първи сезон на „Под прикритие“. Но той е чудесен актьор и много добре си върши нещата и си казахме: „О, той не може да умре“. В началото и Михаил Билалов влизаше с по 3-4 сцени и въобще не беше активен персонаж. В последствие ние самите го изведохме напред“, разкри авторът на диалозите в култовата поредица. „Кастингът е изключително важен за един проект. Има ситуации, в които актьорът може да ти обърка персонажа“, каза още Николова.

Тя разказа и истории, в които е трябвало да се справи с трудности. „Човек трябва да се бори за правата си и да не те отчайва при трудни ситуации“, каза Ваня Николова. После разказа как история за филм, с която са кандидатствали пред НФЦ, одобрена на първа сесия, при една и съща комисия и сценарий, получава по-ниски точки на втората сесия. Ваня Николова разказа за собственото си решение да търси правата си по съдебен път.

„Това решение даде мотив на други хора да добият смелост и да кажат своите истории и ситуации, в които са попадали. Започна да се шуми и да се правят инициативи за промяна в закона. Искам да ви кажа - когато изпаднете в такива ситуации, не си мълчете. Търсете си правата. Има смисъл, защото това дава кураж и на други хора да правят като вас“, каза горнооряховчанката.

„Винаги съм вярвала, че трябва да правя, каквото казва сърцето“, обобщи гостът и допълни „революция във всяка една област се прави от младите хора“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)