Сдружение дари на Регионалната библиотека в Търново 131 нови книги

Животът

07-06-2018, 12:28

Снимка:

Регионална библиотека

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заглавията са художествена и енциклопедична литература

131 нови книги дари днес на Регионалната библиотека"П.Р. Славейков" във Велико Търново Сдружение "10 книги". Дарението включва по няколко бройки от 26 заглавия от български и чужди автори на различни издателства. Сред тях са "Голяма книга на народните будители" , "Амазонката на Варое" на Боян Биолчев,"Голяма книга на българските владетели", "Голяма книга на древните цивилизации по българските земи", "Ако светът беше лудница" на Астрид Линдгрен, "Уморих се..." от Кирил Варийски, "Шумки от габър", "Гробът на Васил Левски" и "Хвъркатото корито" от Николай Хайтов, "Човешките пороци" на Николай Василев и др.

Сдружение "10 книги" се нарича така с идеята в него да членуват хора, прочели повече от десет книги през живота си. Селекцията на дарените книги е направена от проф. Валери Стефанов, който е председател на сдружението. В него членуват още Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев, Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов, Иван Ласкин, Димитър Радичков и др. Книгите, които даряват на различни институции в т.ч. и на български институции зад граница, закупуват с лични средства.

Новите книги прие Веска Стойкова, главен библиотекар в институцията. "Благодарни сме за жеста и вниманието, за новите книги, които ще достигнат до крайния потребител- читателя!" Стойкова допълни, че дарението е особено ценно, тъй като бюджетът за закупуване на нови книги е ограничен и фондът на библиотеката се пълни основно от дарителски акции. Библиотекарите не скриха задоволството си, че книгите са нови, тъй като по думите им, понякога такива кампании се правят самоцелно от различни организации или политици, но от ползвани, изхабени и износени книги. Веска Стойкова добави, че някои от новополучените книги, които са в повече бройки, ще бъдат раздадени и по читалищните библиотеки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов