С Международен форум отбелязват 55-годишнината на Филологическия факултет на ВТУ

Животът

07-06-2018, 12:32

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 100 учени идват за конференцията „Езици, култури, комуникации“

Ежегодната международна конференция „Езици, култури, комуникации“, организирана от Филологическия факултет ще бъде открита утре от 10 часа в 321 аудитория на Великотърновския университет. Конференцията е посветена  и на 55-годишнината от създаването на Факултета.

Тази година в конференцията се включват 100 участници от 10 български академични институции и от 10 университета от 5 други държави. Представително е докторантското и студентското участие – близо 40 доклада, включително по Скайп от чужбина.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще поздрави участниците и гостите.  По случай 100-годишнината от рождението на проф. д.ф.н. Георги Димов, ректор на Великотърновския университет 1968 – 1970 г., слово ще произнесе проф. д.ф.н. Маргрета Григорова. По време на конференцията ще бъде открит и барелефа на проф. Г. Димов, както и експозиция в негова памет, подредена в музея на Университета.

Заседанията на международната конференция са организирани в секциите Езици и култури, култури и комуникации, Литератури и култури, Комуникации и медии, 40 години словашки език и култура във ВТУ, Езици и култури, Методика и дидактика, Преводът между теорията и практиката.

 На 8 юни от 16 часа в зала „Европа“ ще се проведе поредната дискусионна кръгла маса на тема: Социални аспекти на хуманитарното образовани. Организаторите предлагат разговор за мястото на хуманитаристиката като универсално и базово познание за развитието на съвременните общества; хуманитарното образование във фокуса на обществото и политиците:  припознава ли се неговата социална значимост; приоритетите в началното, прогимназиалното и средното образование и хуманитарното познание; бизнесът и потребителите на кадри с профилирани специалности: припознава ли се хуманитарната основа на професионалните умения; пътят към университетското образование и базата на хуманитарната подготовка; новият облик на хуманитаристиката в професионалните умения: инвестиции с последвал икономически ефект; стратегиите за развитие на висшето образование и хуманитарните специалности; хуманитаристика и високи технологии; хуманитарното знание и ученето през целия живот.

В програмата на конференцията е включена и екскурзия в историческата част на Велико Търново за гостуващите участници от чужбина и страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов