Бивши танцьори на ДЮФА „Българче“ прииждат от цял свят в Търново за юбилеен концерт

Велико Търново Лайф

09-06-2018, 14:00

Снимка:

ДЮФА Българче

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грандиозното събитие по повод 50-годишнината на ансамбъла е на 16-ти юни

Бивши възпитаници на ДЮФА „Българче“ се завръщат във Велико Търново за 50-годишнината на ансамбъла. Музиканти, танцьори и певици, които живеят в САЩ, Австрия, Германия, Франция и други страни, се събират за мащабния концерт, който ще се състои на 16-ти юни от 19 часа в ДКС „Васил Левски“ в старата столица. „Около 100 бивши възпитаници репетират усърдно за изявата, но се очаква на концерта да дойдат доста повече“, сподели за Общинското Радио дългогодишният ръководител и хореограф на ансамбъла Петър Петров.

Децата от ансамбъла също се трудят усилено за юбилея. Концертната програма, която подготвят „Българче“, ще бъде час и половина, като една от сюитите е съвсем нова и ще бъде представена за първи път на 16 юни. Музиката е дело на главния диригент на ансамбъл „Филип Кутев“ – Георги Андреев, а хореографията е на Петър Петров. В концертната програма са включени много произведения от северняшкия регион, както и македонски и шопски пиеси.

Над 3000 деца са се обучавали в народна музика и танци от създаването на ДЮФА „Българче“ през 1968 година до днес. Михаил Дюлгеров събира първите музиканти във формацията. Година по-късно се сформира и народния хор, а малко след това се обединяват с танцовата формация на тогавашния Пионерски дом. Така се ражда Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче“, който вече 50 години радва търновци с невероятните си изпълнения.

През годините ансамбълът има редица първи награди и отличия от фолклорните конкурси у нас и в чужбина. Най – скорошния голям приз, който „Българче“ получи е наградата „Велико Търново“. Преди години пък народният оркестър донесе първата награда от международен конкурс в Полша. Младите таланти са носители и на първите отличия от най-големите конкурси у нас, които се провеждат ежегодно.

Над 3000 концерта в над 50 държави са представили децата от ДЮФА „Българче“ по време на своите ежегодни турнета в чужбина. Едни от по-интересните участия на ансамбъла са в Дубай, Бангкок, Италия. За турнетата, ръководителите споделят, че винаги са изпълнени с много емоции и всяко едно пътуване извън страната остава трайни спомени за тях и техните възпитаници. Тази година певици, музиканти и танцьори се отправят към Унгария за да изнесат няколко концерта в рамките на фолклорен фестивал.

Билети за юбилейния концерт по повод 50-годишнината на ДЮФА „Българче“ се продават на касата на ДКС „Васил Левски“ и в Туристически информационен център.

По повод юбилея, на 11 юни (понеделник) от 17:30 и 18:00 ще бъдат открити фотоизложбата „50 години ДЮФА „Българче“ пред факултета по Изобразително изкуство, и експозиция с отличията и наградите на ансамбъла през годините в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов