Откриха фестивала "Орел на Дунава“ на Амфитеатъра „Калето”

Мисия

09-06-2018, 10:35

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приветствие към жителите и гостите на Свищов поднесе народният представител Станислава Стоянова

Церемонията започна с музикален рецитал на песни от Средиземноморието, в изпълнение на Емил Калев и Ана Боянова. След тях, кметът на Свищов Генчо Генчев официално обяви XIV-я фестивал на античното наследство "Орел на Дунава“ за открит и заедно с Императора церемониално извършиха очакваното от всички запалване на огъня на фестивала.  Приветствие към жителите и гостите на Свищов поднесе  народният представител Станислава Стоянова, която каза че: „Доброволците в историческите възстановки, учените и творческите колективи, които са се събрали днес в Свищов, са практическите носители на историческото знание, което нашите народи трябва да помнят и пазят.“, тя допълни още: „Фестивалът „Орел на Дунава“ представлява културна среща на историята, настоящето и бъдещето, където миналото се разказва и разбира като част от нашето общо историческо наследство.“.

Вълнуващ момент от церемонията беше връчването на тазгодишната награда за принос в опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“. Тя бе връчена на проф. Николай Овчаров от председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, а изпълнителният директор на Винарна Свищов му поднесе кошница със селектирани местни вина.

Тържествената церемония продължи с колоритни танци и музикални изпълнения на част от групите-участници, а в тъмната част на вечерта гостите се насладиха на впечатляващо огнено шоу.

Достоен завършек на първия ден от фестивала беше антична театрална пиеса „Троянки“ от Еврипид, която  Университетски театър към Нов български университет представи на амфитеатралната сцена в историческата местност „Калето“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов