Музей Етъра става сцена на спектакъла „Шибил”

Животът

10-06-2018, 07:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Главната роля е поверена на Иван Юруков, режисьор е Невена Митева

В Етнографски музей на открито "Етър" започнаха репетициите на "Шибил". Цялата трупа на Драматичен театър "Рачо Стоянов" участва в този уникален спектакъл, чиито режисьор е Невена Митева. На 19 юни е премиерата, а на 26 юни е второто представление. Двете са безплатни за публиката. През юли ще има още едно безплатно представление. Осигурен е и транспорт до музея.

Защо Невена Митева е избрала да направи "Етър"-а сцена на "Шибил? Тук има бяла магия, казва тя.

"Отново "Шибил", но този път със съвършено нов състав – много млади хора. Любопитно е какво е тяхното усещане, как те ще се почувстват в атмосферата на "Етър"-а, която е много зареждаща и с много бяла енергия. Бяла магия има в тези пространства и си мисля, че по някакъв начин това ще се отрази на актьорите. Сега е много рано да мислим за това, но когато светнат прожекторите и се получи тази приказка, каквато представлява "Етър"-а през нощта, те самите ще се потопят в атмосферата и тя ще заработи в полза на спектакъла."

Ролята на Шибил е поверена на Иван Юруков. Предстоят общо пет репетиции, след което е премиерата. Иван Юруков ще се присъедини към репетициите малко по-късно, очаква се и Георги Петков - композитор, който ще подготви представянето на музиката в откритите пространства.

Невена Митева казва, че предизвикателството е сериозно, тъй като такъв спектакъл се реализира по-трудно от филм. Някои от сцените са много близо до публиката, други далече.

Режисьорът Петринел Гочев определя този тип театър като специфичен за самата Невена Митева, а тя казва, че това е неин поетичен изблик.

Представянето на "Шибил" на открито в ЕМО "Етър" е инициатива, финансирана по програма "Култура" на Община Габрово.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов