Гимназията по туризъм е носител на приза „Глобално училище”

Животът

11-06-2018, 08:49

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата е учредена през 2015 г., гимназията я печели за втори път

За втори път най-голямата професионална гимназия в областта – Гимназията по туризъм във Велико Търново, е носител на наградата „Глобално училище“. 55 училища от 35 населени места участваха в конкурса, провел се рамките на традиционната Национална конференция за глобално образование в София. Организатор на форума е Българската платформа за международно развитие. Допустими участници в него бяха всички училища, които имат желание да въведат или са работили и искат да продължат да работят по  темите за глобално образование и целите за устойчиво развитие.

Заинтересованите кандидати участваха в конкурса с концепция за дейности, която се оценява по критерии, обединени в две групи – предишен опит и предложение за инициатива. Устойчивостта, обхванатият брой ученици и учители, инициативите и практиките в училище в раздел „Предишен опит“ бяха сред най-важните критерии за оценяването.

Жури от представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и групата по глобално образование към Българска платформа за международно развитие, отся най-добрите училища в конкурса.

От десетте финалисти, само пет получиха 1 000 лв. за реализиране на инициативата, описана във формуляра за участие в конкурса и приз „Глобално училище“.

Наградата „Глобално училище” е учредена през 2015 година,  като организаторите имат амбицията да я превърнат в ежегодна инициатива.

Призът „Глобално училище“ бе връчен на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново и Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен; СУ „В. Левски“, Карлово; СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Карнобат; Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, София, информираха от професионалната гимназия във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов