Алпинистът веган Атанас Скатов представя книгите си във Велико Търново

Животът

11-06-2018, 10:45

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е първият веган, изкачил Еверест и 7-те континентални първенци

Алпинистът веган Атанас Скатов ще представи днес книгите си в старата столица. В началото на тази година започна една поредица от книги под общото заглавие "Над 8000 метра" към проекта на Скатов за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника, или така наречената „Хималайска корона на планетата“, без консумация на храна от животински произход. Първата книга от тази поредица „Манаслу – Душата на планината“ излезе непосредствено преди алпинистът да се отправи на експедиция за изкачване на Чо Ою и Еверест. Втората е „Анапурна, Дхаулагири, Макалу“ и идва малко преди неговото завръщане от експедицията.

Атанас Скатов от януари 2012 година преминава на веган-меню на хранене като част от експеримент дали човек може не само добре да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва на максимална степен физически и психически. Първият му проект е „Изкачване на 7-те континентални първенци само на растителна храна“, който стартира 2013 година.

През 2013 и 2014г. успява за по-малко от 24 месеца да се изкачи на първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида като веган, както и да достигне солово до 6900м. на връх Ленин в планината Памир. На 24 май 2014 година изкачва Еверест и така става първия веган в света, който е успял.

Есента на 2015 година Скатов стартира втория си проект: „Скоростно изкачване на 14-те най-високи върха на нашата планета над 8000 метра (Хималайската корона) без консумация на храна от животински произход“ (Speed x 14 x 8000 x Vegan). Така стъпва на Манаслу, Аннапурна, Дхаулагири, Макалу, Лхотце, Денали и Еверест, като завършва успешно първия си проект с изкачване на Седемте континентални първенци и е  първият българин с това постижение.

На 13 май 2018 година Атанас Скатов изкачи солово, без употреба на изкуствен кислород и помощта на шерп 6-я по височина връх на планетата Чо Ою / 8201м/ в Тибет.
По думите на Атанас Скатов, „... Както всяко живо същество, и планината има душа. Нейната душа е най-чиста. Затова обичам да ходя сам в планината, да мога да разговарям с нея, да й признавам какво ме вълнува, да търся съветите и помощта й. Последните две години от моя живот, когато стартирах проекта с 14-те осемхилядника, мога чистосърдечно да заявя, че това са най-прекрасните в живота ми, изпълнени с толкова много енергия, чувства, преживявания, премеждия, рискове, сълзи, пот, скръб, радости, тревоги, срещи, трудности, успехи, адреналин и най-вече – опознаване на мен самия и възможностите на тялото и психиката ми.
Всяка моя експедиция описвам подробно в дневник, като се надявам той да достигне до повече мечтатели като мен и ще се радвам, ако мога да им бъда полезен не само с информация, но и с мотивация.

Авторът посвещава тази поредица на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да продължи по пътя си и да сбъдне своите мечти и желания.
Презентацията ще се състои в зала 400 на V корпус на ВТУ „Св. Кирил и Св. Методий“ от 18,00 ч. днес.  
Ще можете да си закупите книгите му и да получите автограф от автора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов