С песен за България Кичка Бодурова сложи финал на Празника на горнооряховския суджук

Мисия

11-06-2018, 16:08

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вечерните програми и в трите дни отново бяха богати на фолклор и хубава българска музика

С песента си за България Кичка Бодурова сложи финал на ХІІ-то издание на Празника на горнооряховския суджук. Преди това, звездата на българската музика зарадва своите почитатели с едни от най-големите си хитове и нови песни. Публиката преди нея подгряха красивите дами от квартет „Мистик“, с интерпретации на популярни музикални творби.

Тази година празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В него участват фирмите "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", които единствени в страната имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук.

И през трите дни на Празника времето бе слънчево и горещо, затова и в парк „Градска градина“ дойдоха хиляди почитатели на местния деликатес. Всички те имаха възможността, освен да хапнат суджук, да се забавляват с изпълненията на самодейни състави от общината и гости, да се включат в атрактивни суджукарски игри за най-красиво аранжирано плато, най-забавен кулинарен виц, да отгатнат какво се крие под капака на горнооряховското гърне, да премерят умения на дартс, и др. Много забавна се оказа играта пъзел, в която състезателите трябваше най-бързо да подредят нарязан на различни парчета горнооряховски суджук. Интерес предизвика и кулинарното състезание между трите суджукарски фирми, които трябваше да си изберат по един готвач, който да приготви ястие със суров горнооряховски суджук. Фирма „Стефанов“ се представи с младия и перспективен готвач Светлозар Атанасов. Фирма „Боби“ бе достойно представена от Христо Димов – Лучито, а авторитета на фирма „Родопа“ защитава популярният готвач Иван Звездев. Те имаха два часа да приготвят ястията си, след което бяха оценявани от тричленно жури с председател д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. В състава на комисията бяха и кмета инж. Добромир Добрев и младата Виктория Лазарова, ученичка в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Журито трябваше да оцени всяко готово ястие по вкус, съчетание на продукти, аранжировка, без да знае кое на кого е. В крайна сметка след дегустацията победител се оказа готвачът на фирма „Боби“ Христо Димов – Лучито, който приготви „Горнооряховска касапска кавърма“. На второ място бе класиран Иван Звездев с „Горнооряховска кавърма със суджук“ и трети остана младият Светлозар Атанасов, който приготви „Бабин тиган“. Оспорваната кулинарна надпревара бе наблюдавана с интерес от публиката, която след това имаше възможността да опита от приготвените ястия с горнооряховски суджук.

Имаше също и викторина с публиката и разбира се много награди за победителите и участниците в различните игри. Посетителите на празника видяха и театрална постановка "Горнооряховски суджук - значим и прочут" по Чудомир.

Вечерните програми и в трите дни отново бяха богати на фолклор и хубава българска музика. След невероятните изпълнения първата вечер на Фолклорен клуб „Балканика“, изумителните виртуози от оркестър „Елит фолк“ и сестри Диневи, през втората вечер щафетата поеха формация „Паскалев – Пловдив“ и поли Паскова с ансамбъл „Чинари“, които накараха гостите на празника часове наред да вият няколко редови хора пред сцената.

С не по-малко настроение бе наситена и третата празнична вечер, когато първи пред публиката застанаха музикантите от оркестър „Плам“, които предадоха щафетата на Поли Паскова, за да дойде ред на красивите дами от квартет „Мистик“ и звездата на българската музика Кичка Бодурова. С част от своите песни тя привнесе и доза средиземноморски полъх на празника, а публиката пя заедно с нея някои от най-големите й хитове. Кулминацията бе песента за България, която бе и достоен завършек на Празника на горнооряховския суджук, чиято идея е точно запазване и обогатяване на българските традиции. Кичка Бодурова получи много цветя от своите почитатели, снима се с тях и раздава автографи.

На самия финал на тридневния празник на сцената се качи кметът инж. Добромир Добрев, който поздрави гостите и благодари на Министерството на земеделието, храните и горите, ДФ „Земеделие“, Асоциацията на месопреработвателите в България и фирмите „Боби“, Родопа“ и „Стефанов“, с чиято помощ и подкрепа се реализира Празника на горнооряховския суджук. Дванадесетото му издание завърши с красива заря отново на фона на песен, посветена на България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов