Станислава Стоянова: новият скок на учителските заплати е пореден изпълнен ангажимент на ГЕРБ

Мисия

11-06-2018, 17:45

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, в който са застъпени по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование. Целта е да се повиши привлекателността да учителската професия чрез повишаване на заплащането, което да мотивира работещите в системата на образованието, обясни народният представител Станислава Стоянова, член на парламентарната Комисия по образование и наука. „Това е пореден изпълнен ангажимент от страна на ГЕРБ“, коментира тя.

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

Увеличението трябва да влезе в сила на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно да стане факт от началото на новата учебна година през септември.

По-рано, 15-процентно увеличение на възнагражденията влезе в сила със старта на сега приключващата учебна година, припомни народният представител Станислава Стоянова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)