Хитови заглавия представя в последните дни на юни София Филм Фест в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

12-06-2018, 14:23

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Четири хитови филма ще видят почитателите на киното

Четири хитови филма ще имат възможността да видят почитателите на киното, по време на лятната киноседмица на София Филм Фест в Горна Оряховица. Тя ще започне от 27 и ще продължи до 30 юни. Филмовият маратон се организира за шеста поредна година от Община Горна Оряховица и София Филм Фест. И тази година прожекциите ще започват от 21.00 ч., отново ще са безплатни и ще бъдат в НЧ „Братя Грънчарови – 2002” (Летния театър), а при лошо време – в Зала 1 на Общината.

Откриването на фестивала е с филмът от САЩ „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър. „Проектът „Флорида““ е щастлив филм за един нещастен свят с отлично превъплъщение на Уилям Дефо в главната роля. За изпълнението си на Оскари ’18 той е с номинация за най-добър актьор в поддържаща роля. На Готъм, Ню Йорк '17 кинопродукцията е с номинация за най-добър филм, най-добър актьор за Уилям Дефо и актьорски дебют на Бруклин Кимбърли Принс. В Хамбург '17 филмът е номиниран за наградата на арт кината и наградата на критиката. Втората вечер (28 юни 21.00 ч.) продължава с

„Потапяне“ на Вим Вендерс, копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ. „Потапяне“ е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни персонажи – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.

Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 ч.) е „Манифест” на режисьора Юлиян Розенфелд. Главната роля в копродукцията на Германия и Австралия е поверена на Кейт Бланшет. Филмът на Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на „новите манифести“. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение. През 2017 г. на кинофестивала в Болоня кинолентата е удостоена с награда „Guerilla”.

Финалът на кинофеста в Горна Оряховица (30 юни, 21.00 ч. )е с „Квадратът” на режисьора Рубен Йостлунд. На Оскари ’18 копродукцията на Швеция и Германия е с номинация за най-добър чуждоезичен филм. На фестивала „Златна палма“ в Кан през 2017 г. „Квадратът“ е с награда „Вулкан“, а на Остин ’17 е отличен като най-добър филм. „Квадратът“ е за излизането от черупката на егото и поемането на лична отговорност. В ролите публиката ще види Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов