Ген.о.з. Константин Попов : "Превъоръжаването може и да не е по Закона за обществените поръчки"

Мисия

12-06-2018, 15:04

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Парламентарната комисия по отбраната заседава във Велико Търново

Темата за обществените поръчки е важна. Когато се касае за големи договори, които изискват визия за стратегическо сътрудничество по глобални въпроси, трябва да се прибегне към варианта за сключване на договор държава в държавата. Това коментира във Велико Търново ген.о.з.Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, която проведе изнесено заседание в НВУ "Васил Левски". Ген.о.з. Попов подчерта, че такъв е примерът с проекта за инвестиционен разход за придобиване на нов боен самолет.

"Поради други съображения от Министерството на отбраната беше предложено и приехме техните аргументи, че трябва да се предприеме закупуване на нова бойна техника за Сухопътните войски и Военноморските сили по Закона за обществените поръчки /ЗОП/ или по изключение на ЗОП. Това означава, че има едни клаузи, които казват, че може да не се провежда процедура по Закона за обществените поръчки.Това означава, че ще се даде възможност на МО да избере най-подходящия вариант и работещ модел. Това са сложни процедури. Когато говорим за Сухопътни войски, става дума за 150 различни машини с по 11 технически спецификации за всяка една машина. Освен това две системи за командване и една за управление на огъня. И след като МО е решило да следва тази процедура, даваме му шанс. Имаме доверие в това правителство и се надяваме, че то ще успее. Проектът за модернизация на Военноморските сили е точно по този метод с изключение", обясни ген.о.з.Константин Попов.

Бившият министър на отбраната и настоящ експерт Велизар Шаламанов подчерта: "Превъоръжаването на армията не може да стане по ЗОП и 10-14 милиарда лева да бъдат похарчени като за дрехи или за картофи".

Преди началото на заседанието на Комисията по отбрана членовете му поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет. След това с едно минутно мълчание прочетоха паметта на загиналите пилоти от катастрофиралия вертолет МИ-17. Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов запозна комисията с дейността на военния ВУЗ, структурата, с новите учебни планове, с обучението и реализацията на курсантите и студентите, с предстоящите ремонти на инфраструктурата на трите факултета. На заседанието присъстваха публицистът и издател Иван Гранитски, както и академик Георги Марков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов