Арестуваният шеф на еленската мандра укрил 900 000 лв. данък само за 4 месеца

Крими

13-06-2018, 11:04

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В последните 2,5 г. имал оборот за над 50 млн. лв, а платил само 47 000 лв. данък

Арестуваният шеф на мандрата в Елена Стефан Василев в последните 2,5 г. реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а платил данъчни  задължения от 47 хил. лв. Това обясни зам.-административният ръководител и говорител на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева.

Василев е арестуван на 5-ти юни при операция, проведена от ГДБОП съвместно със Специализираната прокуратура, като лидер на организирана престъпна група, нанесла сериозни щети на държавния бюджет. Бизнесменът не бил платил 900 хил. лв. данък за период от само четири месеца – от януари до април включително тази година. Предстои проверката на период от юни 2017 до април 2018, като досега е установено, че Василев и групата в сложната схема на данъчна измама ползват различни механизми за осуетяване на данъчни задължения.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София,  Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота - 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска  иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското с. Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

В Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество  на Стефан Василев. По делото предстои да бъдат обвинени още двама, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група. Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството – ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит.

Около една година задълбочени усилия е отнела предварителната работа по случая, реализирана от служителите на отделите „Контрабанда“ и „Разследване“ – ГДБОП, поясни заместник директорът на ГДБОП ст.комисар Стефан Джолев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов