Зрелостниците от област Велико Търново на 13-о място по успех на матурите

Животът

13-06-2018, 13:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средният успех на матурата по български език и литература е добър 4,24

Резултатите от майската сесия на държавните зрелостни изпити определят на област Велико Търново 13-о място в страната. Средният успех на матурата по български език и литература е добър 4,24, а на втората, която е по предмет, избран от ученика –  добър 4,36, съобщи началникът на Регионалния инспекторат на образованието Розалия Личева. Тазгодишният носител на наградата „24 май” Яница Стойкова от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и Илина Лишкова от ПМГ „Васил Друмев” са получили по две отлични оценки на двата изпита.

Петима ученици са изкарали максималния брой от 100 точки на втората матура. Това са възпитаниците на Природо-математическата гимназия Габриела Петрова, Петко Казанджиев и Михаел Михайлов, Симеон Григоров  от СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица и Иван Иванов  от СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш. Отличният им успех е съответно по предметите математика, химия и опазване на околната среда и английски език.

Общо 142 момичета и момчета от региона имат отличен над 5,50 на двете матури. 54 от тях са ученици на ПМГ „Васил Друмев”, 41 на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, 12 от СУ „Николай Катранов” в Свищов, 8 от СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново и  6  дванайсетокласници на ПЧГ „Аркус”.

С най-висок успех на първия задължителен изпит по български език и литература е ПМГ „Васил Друмев”, следвана от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СУ „Николай Катранов”  и ЧПГ „Аркус”.

Най-добри на второто препитване са били зрелостниците на ЧПГ „Аркус”, СУ „Николай Катранов”, ПМГ „Васил Друмев”, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СУ „Димитър Благоев”, уточни Личева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов