Мъртва риба изплува край Габрово

Животът

13-06-2018, 14:49

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Екоинспекцията изследва причината

Експерти на РИОСВ-Велико Търново провериха сигнал за мъртва риба в Янтра при Габрово. Сигналът е получен в късния следобед на 12 юни. Установено е, че водата на реката в централната част на Габрово е бистра, без замътняване, оцветяване и миризми. Участъкът е плитък и маловоден. На повърхността на водата е имало мъртви екземпляри само от един вид риба и движение на пасажи от други видове риба.

Изследвана е водна проба. Резултатите от нея са рН – 8,47, разтворен кислород –  5,42 mg/dm3 и електропроводимост – 484 µs/cm. Те сочат, че няма замърсяване на водата и р. Янтра отговаря за добро състояние на водните тела, съгласно Наредба № Н-4 от 2012 г. за характеризиране на повърхностните води.

В района няма директни зауствания на отпадъчни води от промишлени източници. Битовите води в централната част на Габрово се събират и отвеждат за пречистване до Градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Причината за мъртвата риба може да се установи след изследване на екземпляри, което е в правомощията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов