Младият художник Адам Фекете подреди изложба в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

13-06-2018, 16:51

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт „Балаши“

32 платна абстрактна живопис подреди в Младежкия дом в Горна Оряховица младият художник Адам Фекете. Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт „Балаши“. Художникът сам представи творбите си и разговаря дълго с младите горнооряховски ценители на изобразителното изкуство, които посетиха откриването на изложбата. Децата бяха впечатлени, че младият автор знае 4 езика, спортува, отличник е и рисува.

На откриването на изложбата присъстваха директорът на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки" Румяна Матеева и директорът на Общинско предприятие "Младежки дейности, спортни имоти и прояви" инж. Петя Богданова.

Адам Фекете е роден през 1999 г. в София. Живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрил, туш и перо, керамика, колажи, стъкло, батик с горещ восък, маслен пастел, молив, текстилни бои. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, прави макети. Някои от картините му са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, България. Притежава грамоти, поздравителни писма, както и книга с отзиви от първите му изложби.

Адам е единственото дете, поканено да участва в художествен проект, посветен на 130 години от освобождението на България от турско робство, организиран от Професионалния съюз на художниците под патронажа на вицепрезидента. Участва в Международен пленер в България (25.08–12.09.2008) и в Галерия „Академия“ (11-15.09.2008).

През 2008 г. издава и книжка с рисунки – "Коледни празници", а същата година е включен в първата книга на Фондация „Димитър Бербатов“ като даровито дете в категория изобразително изкуство.

Изложбата на Адам Фекете ще остане подредена в Младежкия дом в Горна Оряховица до 24 юни.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)