Велико Търново домакинства международна конференция за спасяването на българските евреи

Мисия

14-06-2018, 12:31

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът бе открит във Великотърновския университет

Велико Търново е домакин на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, посветена на 75-годишнината от епохалното българско дело и постижение. Форумът бе открит във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието е организирано от Историческия факултет на ВТУ, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи.

Конференцията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов и е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Началото й бе дадено от Валери Симеонов, заместник-ректора на ВТУ доц. Димитър Димитров, историка проф. Пламен Павлов и заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Форумът обхваща външнополитическия и вътрешнополитическия аспект на епохалното българско постижение, историографските, образователни и медийни публикации по темата.

Открита бе и документалната изложба „Страната на спасените евреи“, която е дело на Израелско-българския институт и Филмова студия „Време“, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Експозицията представя непоказвани до момента доклади, писма, телеграми и документи, свързани с участието на България във Втората световна война и със спасяването на 50 000 евреи от концлагерите, за ролята на цар Борис III, българския елит и общество в хуманното дело.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов