Община Свищов, СУ „Цветан Радославов” и ОУ „Филип Сакелариевич” със съвместен проект

Велико Търново Лайф

15-06-2018, 17:22

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Техен партньор е сдружение Нова възможност” - гр. Плевен

Община Свищов съвместно със СУ „Цветан Радославов”, ОУ „Филип Сакелариевич” гр. Свищов и в партньорство със сдружение Нова възможност” гр. Плевен реализира проект „Да успеем всички заедно“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с регистрационен номер BG05M2OP001-3.002-0215-С01/23.01.2017 г.

Проектът се изпълнява по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г., по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M2OP001-3.002 „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“, приоритетна ос: „Образователна среда за активно социално приобщаване”.

Дейностите по проекта продължават със завидни темпове, като само за краткия период от 13 дена в началото на месеца се проведоха 8 мащабни събития. Паралелно се извърши организацията на екскурзии, зелени училища, участие в турнир по Хокей на трева и Празник на етносите „Отворено сърце“ за общо 346 деца и 23 ръководители. Заслугите за тези постижения са плод на усилията на екипа за управление на проекта, партньорите и ръководителите на клубове по извънкласни форми на обучение. Децата и техните родители бяха очаровани и благодарни за предоставените разнообразни възможности за отдих, развлечения, приключения, посещения на важни исторически забележителности, сближаване на децата и надграждане на уменията им за работа в екип. Здравето на малчуганите не остана на заден план, като за тях се грижиха медицински лица.

 

През първите три дни на месец юни над 100 деца от 8 клуба от двете училища се включиха в мега екскурзията до местността „Рупите“, община Петрич. Групите бяха придружени от 8 ръководители. Те посетиха редица забележителности. Децата останаха много доволни от местността „Рупите”. Там те се насладиха на топлите слънчеви лъчи и интересните забележителности. Посещението до Рилския манастир имаше

 

за цел децата да се запознаят с живота и делата на най-почитания български светец – Иван Рилски. Също така не подминаха и най-малкия град в България – Мелник. На връщане към град Свищов, децата посетиха столицата на България – град София, където видяха сградата на Народно събрание и се възползваха от възможността да се снимат с гвардейците пред Президентството. Децата бяха изключително въодушевени, тъй като повечето от тях не са посещавали тези забележителности.

 

Паралелно с екскурзиите и учебните посещения бяха проведени последователно и две зелени училища под наслова „Училище за толерантност, изнесено сред природата“ от 05 до 09 и от 09 до 13 юни.  Общо 152 деца и 9 ръководители от двете училища прекараха по 5 дена в Рибарица. Игрите, походите и заниманията създадоха условия за успешна социализация и интеграция на децата. Това бе постигнато чрез общи дейности и възпитаването им в дух на толерантност. Обстановката позволи взаимното опознаване на учениците от различните етноси от двете училища. Формирани бяха и клубове по интереси: спорт, изобразително изкуство, декупаж, папараци и други. Традиционен за Училището по толерантност е и похода до лобното място на героя от Априлското въстание Георги Бенковски – местността „Костина“.

 

Друг интересен маршрут бе до град Панагюрище от 06 до 08 юни, където участие взеха 49 ученици. Те посетиха Връх Шипка, Казанлък, Клисура, Габрово, Къщи-музеи на видни български възрожденци и забележителности в градовете Копривщица, Панагюрище, Сопот, Калофер и Карлово – градът на Левски. Децата от 3-те клуба на двете училища бяха придружени от трима ръководители и медицинско лице, докато изучаваха светлата история на нашето минало.

  

Децата от клуб „Празничен калейдоскоп“ към ОУ „Филип Сакелариевич“ се присъединиха към своите връстници от цяла България в програмата на Празника на етносите „Отворено сърце“ в гр. Велико Търново, проведен от 08 до 10 юни. Празникът разкри един пъстър свят, пълен с усмивки и блеснали от щастие детски очи.

 

На 08 и 09 юни се проведе за втора поредна година състезание по хокей на трева – Турнир за купата на Кмета на Перник, където участваха отбори от цала България. От СУ „Цветан Радославов“ се включиха двата клуба с общо 28 деца. Състезателите показаха достойно и спортментско поведение и направиха своя град, треньори, родители, учители и съученици горди!

  

Извънкласните дейности, реализирани в рамките на проект „Да успеем всички заедно“ благоприятно влияят върху културното и емоционално развитие на децата, родителите и техните учители. Доволни останаха най-вече родителите на децата, които останаха очаровани от организацията, посетените забележителности, от помощта на педагози, аниматори, психолози, туроператор и най-вече на екипа за управление на проекта. Те изразиха своята благодарност за усилията и старанията, които всички са положили към децата им. Благодариха и за възможността, която проектът е предоставил децата да посетят забележителностите в България, за получените нови знания, за положителните емоции, спомените, новите приятелства и веселите игри.

 

Децата и учителите от СУ „Цветан Радославов” и ОУ „Филип Сакелариевич” гр. Свищов  са благодарни и приятно изненадани, защото дори и за тях някои места са нови и непознати. Най-големият подарък, от преживяванията, са искрящите детски очи и трепетното очакване на децата за нови и интересни приключения.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов