Отвори врати обновената зала „Археология“ в Исторически музей – Горна Оряховица

Мисия

16-06-2018, 18:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на откриването беше кметът инж. Добромир Добрев

Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в Горна Оряховица и много гости дойдоха днес в Историческия музей за официалното откриване на зала „Археология“. Новите съоръжения създават благоприятна среда за съхраняване и представяне на движимото културно наследство. В модерната зала за първи път намират място предмети с научна стойност, съхранявани до момента в хранилището на музея. Новата експозиция представя и най-ценните находки от подновените през 2015 г. разкопки на крепостта Ряховец.

„Ако има някой истински щастлив днес, това съм аз. Спомням си как напук на тогавашните закони и с помощта на горнооряховската общественост, създадохме този Музей. Щастлив съм да видя, че нашето дело има достойни продължители. Благодаря ви!” - обърна се към днешните музейни работници основателят на музейното дело Йордан Димитров. В библиотеката на Музея има една книга – читанката на Иван Момчилов от 1859 г. Искам да ви завещая нейното посвещение: „Обичай отечеството си и никога не пожелавай друго отечество освен него”, каза на децата, събрали се в Музея, основателят.

Директорът на Музея Пламен Мадемов прочете и вълнуващото послание на още една основателка на музейното дело – 93-годишната Димка Атанасова, която не можа да дойде, но мислено бе със своите наследници.

Трябва да благодаря на изключително много хора, които ни помогнаха – със средства, труд, идеи, каза Пламен Мадемов. Обновяването на залата започна по проект, финансиран от Министерството на културата и дофинансиран от Общината. С неоценимата помощ на Регионалния исторически музей.

Хубаво е да се върне човек в родния си град и да види толкова свои ученици и приятели, които продължават нашето дело. Зад една витрина не стоят само предмети, а много дълга работа на много хора. Ние разказваме приказки, но приказки научни. Доведете децата си и нека те научата тази приказка и нека са горди горноораховчани, приветства гостите научният консултант на разкопките на Ряховец проф. Хитко Вачев.

Гости на откриването бяха и кметът инж. Добромир Добрев, народният представител Явор Божанков, , зам. кметът Йорданка Кушева, главният счетоводител на Общината Даниела Караиванова, археолозите доц. Стефан Чохаджиев и Илиян Петракиев, музейни работници от областта, млади историци.

Специален подарък на Музея направи кметът Добромир Добрев, който дари сребърен сервиз за чай от началото на XX век. Сервизът е принадлежал на инж. Стефан Ковачев – човекът създал кооперация „Виделина”, която в началото на миналия век докарва електричеството в Горна Оряховица.

Сервизът бил предложен на снощния благотворителен търг на „Зонта” във Велико Търново. Наддаването спечелил с над 1000 лева бургаският бизнесмен Десимир Генчев. Той обаче решил, че сервизът трябва да остане в Горна Оряховица и го дарил на кмета, който от своя страна го подари на Музея.

Заедно с обновяването на зала „Алхеология” бе направен и ремонт на Фондохранилището на Музея. Обновяването ще продължи и в другите ни зали. Щастлив съм, че имаме такъв действен, идеен и отдаден на работата си екип, каза Пламен Мадемов.

Заедно с откриването на обновената зала бе дадено началото и на петото по ред издание на летните „Семейни съботи в Музея”. Идеята им – да се запознаят децата на Горна Оряховица с историята чрез забава и игри, става все по-популярна.

Археологическите занимания с деца и семейства са обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни фотоси от теренните проучвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват части от устройството и историята на емблематичната горнооряховска крепост.

Една от атракциите днес беше реплика на древен стан с тежести на повече от 6000 години. С него всички желаещи ще могат да се докоснат и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите бяха предвидили много изненади за участниците в откриването. Всеки посетител получи като сувенир старинен хрисовул с восъчен печат, а името му бе изписано на ръка от старовремски монах калиграф, в чиято роля се бе превъплатил преписвачът на древни текстове Йордан Караатанасов от Поликраище.

Непосредствено след откриването започна и първото издание на новата лятна музейна игра „Експонатите разказват”. В нея най-добрите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

Летните занимания за деца и родители ще продължат до 15 септември. Предвидени са нови интересни занимания, творчески ателиета и игри с награди.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)