Младежка скулптурна колония стартира от днес в Ксилифор

Животът

18-06-2018, 08:07

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създават съоръжение за спорт и игра

Студенти и докторанти от специалност „Скулптура” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ще вземат участие в поредното издание на Младежката скулптурна колония „Ксилифор”. Събитието стартира днес и ще продължи до 24 юни.

Проектът „Скулптура, деца, природа, здраве” ще продължи поставеното в предишния проект „Светът на приказките в скулптура” начало на творческа намеса в друга определена зона по пешеходната алея от кв. „Асенов” до парк „Ксилифор”, уточняват организаторите. Проектът е насочен отново към децата с фокус върху природата и движението като фактори за тяхното здраве и пълноценно развитие. „Този проект ще провокира децата да излязат навън заедно в реалното пространство сред природата, да се движат, спортуват, да растат здрави”, допълват създателите на колонията.

Младите скулптори ще имат задача, жанрово близка до тази от проекта през 2016 г. „Скулптура и функция”, като този път дизайнът и функционалността на артистичните скулптурни решения ще е насочен към активно забавление, игра и спорт за децата. Предвижда се създаване на няколко развлекателни съоръжения с пластично, скулптурна визия и функция за игра, забавление и спорт. Проектът е адресиран към децата, учениците и техните родители, но ще бъде интересен за всички граждани, категорични са организаторите от  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – катедра „Скулптура” и Туристическо дружество „Трапезица 1902”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)