Започна петият сезон на „Семейни съботи” в Исторически музей – Горна Оряховица

Мисия

19-06-2018, 12:12

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За най-младите посетители са предвидени две нови игри

С откриването на обновената експозиция „Археология” бе поставено началото на новото издание на „Семейни съботи” в горнооряховския музей. Фамилните занимания ще продължат през целия летен сезон до 15 септември. Проектът срещна много почитатели през последните години, когато малки и големи посетители преоткриваха традициите и историята на родния край.

Тази година музейните специалисти са подготвили много нови и интересни занимания, свързани със създаването и опознаването на традиционни български предмети и обичаи. Предвидени са специални творчески ателиета „Езикът на знаците през вековете”, посветени на различните изображения на символи върху предмети.

За най-младите посетители са предвидени две нови игри – „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”. Всяка събота от 10 до 11 часа те ще могат да се впуснат във вълнуващи музейни приключения. Да подредят интерактивен пъзел с магнитни фотоси от крепостта или да открият определен предмет от експозицията. Най-добрите участници ще си тръгнат с награда.

В съботите на месец август, след приключване на археологическите разкопки на Ряховец, отново ще бъде проведена доброволческата инициатива за почистване на новооткритите находки. Желаещите да се включат ще имат възможност не само да подпомогнат работата на археологическия екип, но и да научат повече за последните проучвания и откритите предмети.

В предстоящата събота на 23 юни музейните специалисти ще представят традиционни съоръжения от стари поминъци и занаяти. Чрез мултимедия и специално подготвени макети посетителите ще могат да се запознаят с позабравени земеделски помощници като рало, долап, диканя и др. Допълнителна атракция за участниците ще бъдат действащи макети на древно стенобитно оръдие – балиста, изработени от Йордан Карастоянов от Поликраище. Всеки желаещ ще може да се запознае с тяхното устройство и функция, и да участва в състезание по стрелба в двора на музея.

         Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции,  включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов