Абитуриентите дължат здравни осигуровки от 1-ви юли

Животът

19-06-2018, 13:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 25 август трябва да подадат декларация в НАП

От НАП В. Търново напомнят на всички ученици, завършващи средно образование, че дължат здравноосигурителни вноски за периода от 1 юли до постъпване на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За целта, трябва да подадат еднократно, до промяна на обстоятелствата, декларация образец №7 в НАП В. Търново, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден от агенцията.

Декларацията се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване, т.е. от 1 юли младежите трябва сами да плащат осигуровките си за здраве и следва да подадат декларацията до 25 август. Дотогава трябва да заплатят и дължимата вноска, след като вече е подадена декларация образец 7. За 2018 г. минималната здравноосигурителна вноска е 20,40 лв. на месец. За бъдещите студенти е допустимо да платят предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност, като се информират предварително от висшето учебното заведение за точната дата на началото на осигуряването им.

От НАП В. Търново напомнят, че от февруари месец 2018 година е активна нова услуга за притежателите на банкови карти. Те могат да заплатят здравните си осигуровки, както и други задължения, администрирани от приходната агенция бързо, лесно и без такси, посредством разположените 7 ПОС терминала в ТД на НАП В. Търново, на адрес площад „Център“ 2 в старопрестолния град и 1 устройство във фронт-офиса в гр. Свищов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов