Фолклорни ритми от пет държави огласиха горнооряховския площад „Георги Измирлиев“

Мисия

20-06-2018, 08:50

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Започна ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“

Фолклорна музика от три континента-Европа, Азия и Африка огласиха в късния следобед площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Така с импровизирано дефиле бе дадено началото на ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІ Детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Организатори на фестивалите са НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица.

На открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев“, горнооряховчани имаха възможността да видят кратки музикални визитки на гости и домакини.

Първи се представи Детско юношеска фолклорна група „Пиецухи“ от Полша. Изпълнителите идват от живописното село Навойова, намиращо се в южната част на страната. Артистичен мениджър и хореограф на групата е Моника Булинска. След 14 години, групата идва отново в Горна Оряховица. „Пиецухи“ е гостувала в първото издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче“ през 2004 г.

След гостите от Полша, на импровизираната сцена излязоха домакините от Детска фолклорна студия „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Студията е създадена през 1997 г. по инициатива на Иван Иванов и от тогава до сега концертите на младите изпълнители са над 700. Ансамбъл „Хорличка“ от Украйна пое щафетата от горнооряховските си домакини. Танцьорите идват от град Каменец-Подилски. Групата е създадена през 2008 г., а в репертоара й има фолклорни танци от различните региони на Украйна и най-вече на регион Подилия. Носители са на много награди от конкурси. Украинските танцьори отстъпиха място на грузинския ансамбъл „Цекури“. Основан е през 2012 г. в град Кутаиси и в репертоара си има произведения от всички области на Грузия. Участвал е в много фестивали в страната и чужбина. И най-много емоции тази година предизвика фолклорният балет „Джаму“ от Сенегал. Музикантите от град Дакар привнесоха голяма доза екзотика от Западна Африка на площад „Георги Измирлиев“. В своя репертоар те имат традиционни сенегалски танци, впечатляващи с енергия, базирана на специфичния ритъм от сабарни барабани, използвани от векове в Сенегал.

Официалното откриване на ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІ Детски фестивал на изкуствата „Раховче” е насрочено за 20.00 ч. на сцената на Летния театър. Фестивалите ще преминат под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)