Свищовски студенти посетиха Световната митническа организация и Съвета на Европейския съюз в Брюксел

Мисия

20-06-2018, 11:37

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посетиха Световната митническа организация, Съвета на Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия и Централното митническо управление на Агенция „Митници” в гр. София. Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, която развива обучение по дисциплини, свързани с митническия контрол и митническото представителство. В групата бяха студенти от 3-ти и 4-ти курс в специалност „Стопански и финансов контрол” и от магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придружени от своите преподаватели към катедрата – проф. д-р Георги Иванов и доц. д-р Момчил Антов.
В централата на Световната митническа организация (СМО) студентите имаха възможност да се запознаят с нейните основни функции и задачи, както и с организацията на дейността й. Основен акцент на посещението бе представянето на най-новата инициатива на СМО – WCO Academy, която е насочена към осъществяване на електронни обучения в областта на митническия контрол за представители на бизнеса и университетите. Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов е първият университет в света, който стартира процес по включване в тази инициатива. Посредством достъпа до ресурсите на WCO Academy, студентите ще имат възможност да придобиват задълбочени познания и специализирана информация директно от СМО. На проведената в края на посещението работна среща между свищовските преподаватели и представители на СМО бяха разисквани възможностите за бъдещо сътрудничество и сертифициране на учебните програми на Стопанска академия по митнически контрол съобразно стандартите на СМО (PICARD Professional Standards).

По време на посещението в гр. Брюксел, със съдействието на Агенция „Митници”, бе организирано и присъствие на студентите на редовно заседание на работната група „Митнически съюз” към Съвета на Европейския съюз. Тази група координира митническите отношения с държави извън ЕС и представя общата позиция на ЕС в Световната митническа организация. На заседанието студентите наблюдаваха дебати по конкретни политики в областта митническия контрол и изслушаха позициите на отделни държави-членки на ЕС. Председателят на работната група, Филип Лефебюр направи отделна среща с групата от Стопанска академия, на която те се запознаха с основните политика на ЕС в областта на митническия контрол. Студентите проявиха особен интерес относно бъдещето на митническия съюз в контекста на BREXIT. В края на визитата за свищовската група бе организирано посещение в основните административни сгради на ЕС, а именно Justus Lipsius, Европа и Лекс. След завръщането си в България групата от Стопанска академия бе приета от Юлиан Мирков – зам. директор на Агенция „Митници”. На срещата студентите споделиха впечатления от посещенията в Брюксел, а Юлиан Мирков изрази подкрепата на българската митническа администрация към подобни инициативи. Бяха повдигнати и въпроси относно някои бъдещи съвместни действия с образователен характер между Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Агенция „Митници”.
„Осъществяването на тези работни визити имат за цел обогатяване познанията на участващите в тях студенти относно работата на институциите на ниво ЕС и в частност на тези, свързани с изграждането и прилагането на общоевропейската митническа политика”, поясниха академичните преподаватели, които придружиха студентите в Брюксел. По думите им, това подпомага процеса по формиране на структурен диалог между младите хора и представителите на практиката, запознавайки ги с основните експертни дейности в институциите на ЕС и работата на българските представители в тях. Не на последно място, чрез реализираните визити са изградени трайни институционални контакти с международни организации, с цел включването им в обучението и осигуряване на възможности за студентите на Стопанска академия за провеждане на практически обучения на високо професионално ниво по време на следването им.
 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)