10-километров поход за билки на Еньовден повежда Free Wild Tours - velikotarnovo.utre.bg

10-километров поход за билки на Еньовден повежда Free Wild Tours

22 юни 2018, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

Ентусиастите тръгват в неделя в 6 ч. от площада пред Царевец

С 10-километров поход за билки ще започне отбелязването на Еньовден във Велико Търново. В ранното неделно утро на 24 юни от града ще тръгнат организирани групи, които ще берат росни лечебни треви в местността Гарга баир и по арбанашките поляни.групи. Еньовският поход за билки ще бъде воден от  Free Wild Tours и ще започне в 6,00 часа от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

В 10,00 часа ще започне отбелязването на деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди на Самоводската чаршия. Всеки ще им възможност ритуално да премине за здраве през венец,  който са вплетени  77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

След това Улицата на занаятите ще се огласи от народна музика и ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“.

В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.

Еньовден се отбелязва на Самоводската чарши вече петнадесет години по инициатива на Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“. Празникът това лято се организира в партньорство  с TarnovoRuns - Групови Упражнения и Здраве.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета