16 лица с увреждания започват работа в община Свищов от 1 юли

Мисия

22-06-2018, 10:44

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заетостта е по проект „Правото на труд – право за достоен живот“

Работна информационна среща по Проект „Правото на труд – право за достоен живот“ се проведе в Свищов. Участваха 16 лица с увреждания, Екипът за управление на Проекта и Екипът на Социалто – консултативния център /СКЦ/. Гости на срещата бяха кметът на Свищов Генчо Генчев, и ресорният заместник-кмет Анелия Димитрова.

Срещата се проведе във връзка с предстоящо включване в трудова заетост на лицата с увреждания. Ръководителят на Проекта Ася Михайлова съобщи, че е предвидено 15 лица с увреждания да бъдат назначени на трудов договор от 01.07.2018 г. до 31.12.2018 г. към Общински структури и в кметствата, с 4-часов работен ден. В резултат на проведените мотивационни тренинги и индивидуално социално-психологическо консултиране в СКЦ, желаещите лица са 16. След проведен разговор с Управляващия орган, Общината има одобрение за назначаване на всички желаещи 16 лица, от които 7 ще започнат работа в селата и 9 в града. За подпомагане на тяхната трудова дейност, организация и осигуряване с материали, ще бъде назначен ментор. Лицата се запознаха с длъжностната характеристика за длъжността, като им беше предоставена информация за необходимите документи.

Г-н Генчев приветства реализирането на поредния социален проект, който е ориентиран изцяло към подобряване благосъстоянието на хората в неравностойно положение. Той отново подчерта, че един от приоритетите на Общината е надграждане на съществуващите социални услуги и гарантиране правото на достоен живот, за деца и възрастни от рискови групи. За реализирането на дейностите по Проекта е спазен принципът на равнопоставеност, между общинския център и населените места, като са включени лица от града и селата.

В заключение г-жа Димитрова изрази удовлетвореност от работата на екипите във всички социални услуги, като подчерта, че в тази сфера не е достатъчен само професионализъм – необходими са хора с добри сърца, съпричастност и отдаденост на каузата. С настоящия Проект, Общината изпълнява своята социална политика към уязвимите групи, за преодоляване на социалната изолация и подобряване качеството им на живот.

Община Свищов получава сумата от 324 166 лв., като безвъзмездна финансова помощ за реализирането на Проект„Правото на труд – право за достоен живот“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.005 „Активно включване”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

В Социално-консултативния център (СКЦ) от 01.09.2018 г. екип от специалисти /социални работници и психолог / ще предоставят социално-психологическо консултиране на 48 лица с увреждания и техните семейства;



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов