Хитови заглавия представя в последните дни на юни София Филм Фест в Горна Оряховица

Мисия

23-06-2018, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Киноседмицата ще започне от 27 – ми и ще продължи до 30 – ти юни

Четири хитови филма ще имат възможността да видят почитателите на киното, по време на лятната киноседмица на София Филм Фест в Горна Оряховица. Тя ще започне от 27 и ще продължи до 30 юни. Филмовият маратон се организира за шеста поредна година от Община Горна Оряховица и София Филм Фест. И тази година прожекциите ще започват от 21.00 ч., отново ще са безплатни и ще бъдат в НЧ „Братя Грънчарови – 2002” (Летния театър), а при лошо време – в Зала 1 на Общината.

Откриването на фестивала е с филмът от САЩ „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър. „Проектът „Флорида““ е щастлив филм за един нещастен свят с отлично превъплъщение на Уилям Дефо в главната роля. За изпълнението си на Оскари ’18 той е с номинация за най-добър актьор в поддържаща роля. На Готъм, Ню Йорк '17 кинопродукцията е с номинация за най-добър филм, най-добър актьор за Уилям Дефо и актьорски дебют на Бруклин Кимбърли Принс. В Хамбург '17 филмът е номиниран за наградата на арт кината и наградата на критиката. Втората вечер (28 юни 21.00 ч.) продължава с

„Потапяне“ на Вим Вендерс, копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ. „Потапяне“ е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни персонажи – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.

Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 ч.) е „Манифест” на режисьора Юлиян Розенфелд. Главната роля в копродукцията на Германия и Австралия е поверена на Кейт Бланшет. Филмът на Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на „новите манифести“. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение. През 2017 г. на кинофестивала в Болоня кинолентата е удостоена с награда „Guerilla”.

Финалът на кинофеста в Горна Оряховица (30 юни, 21.00 ч. )е с „Квадратът” на режисьора Рубен Йостлунд. На Оскари ’18 копродукцията на Швеция и Германия е с номинация за най-добър чуждоезичен филм. На фестивала „Златна палма“ в Кан през 2017 г. „Квадратът“ е с награда „Вулкан“, а на Остин ’17 е отличен като най-добър филм. „Квадратът“ е за излизането от черупката на егото и поемането на лична отговорност. В ролите публиката ще види Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов