Търново е водещ център на стрийт фитнеса за областта

Животът

23-06-2018, 11:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старата столица изпреварва дори областни градове като Варна и Благоевград

Велико Търново е единственият град в областта, който вече разполага с две чисто нови площадки за фитнес на открито, оборудвани по всички съвременни изисквания за високи постижения и безопасност, съобщава Общинско радио. В това отношение старата столица изпреварва областни градове като Варна и Благоевград, където има само по една площадка, в Русе изобщо няма такава, а в Пловдив площадките на брой са колкото търновските, макар  градът по площ и население да е над три пъти по-голям от старопрестолния.

В началото на месеца, близо 50 атлети от цялата страна пристигнаха в Търново, за да премерят сили на най-новата площадка в оживения кв. „Бузлуджа”. Средствата за нея осигури инвестиционната програма на общината, в изпълнение на ангажиментите за трайно подобряване на спортната база в града. На събитието присъстваха експертът в младежката дирекция Георги Давидов и общинския съветник в постоянната комисия по младежки дейности и спорт Жельо Желев. За общинското радио Желев разказа, че още в началото на мандата, млади спортисти са се свързали с него, с искане за изграждане на подобни съоръжения. Идеята веднага е подкрепил кметът на общината Даниел Панов, вследствие на което старото съоръжение в парк „Дружба” бе обновено, с помощта на спонсори, а вече има и ново. Техническо съдействие за развитието на базата е оказал и лекоатлетът Йордан Йовчев, който в края на миналата година преговаря с кмета на старата столица.

„Няма нищо по-хубаво от това, младите да спортуват и да не мислят за глупости. Няма какво да се лъжем – днес повечето младежи „забиват” в телефоните и таблетите, а спортът някак остава на заден план. Тези инициативи –  състезания, площадки, те могат само да помогнат да раздвижим подрастващите”, категоричен е Желев.

Строителството на този тип площадки е евтино, а в същото време лесно за поддръжка, коментира той. Вандали трудно могат да навредят на спортната придобивка. „Все пак, трябва да се гради с перспектива”, категоричен е младият общински съветник. Реално, на този тип площадки у нас се готвят състезатели, които участват в световното първенство в дисциплината и постигат завидно добри резултати.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов