Ресен отново стяга Празника „Никой не е по-голям от хляба”

Животът

24-06-2018, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

28 колектива от 14 населени места са заявили участие до момента

За шеста поредна година Читалищното настоятелство при Народно читалище „Народна просвета 1874” във великотърновското село Ресен, заедно с кметството и Община Велико Търново, с помощта на две фирми от населеното място организира на 7 юли, събота, Празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Събитието е с начален час 10.00 и ще се проведе в салона на читалището.

28 колектива от 14 населени места на общините Велико Търново, Търговище, Свищов, Бургас, Лясковец, Полски Тръмбеш, Сливо поле, Русе и Попово са заявили участие до този момент. Празникът ще е с конкурсен характер в два раздела фолклор – песни, танци, обичаи и индивидуални изпълнения и кулинария – домашно приготвени обредни хлябове за даденото населено място.

За първи път ще бъде обособен и кът за най-добър обреден хляб на кмет. Британската общност в Ресен също ще се включи  в кулинарната изложба.

Председател на компетентното жури ще бъде архимандрит Георги, игумен на Преображенския манастир, родом от Ресен, с членове – Диана Джанзова и Маргарита Деневска, майстор сладкар и готвач. Те ще оценяват участниците в двата раздела.

Гост изпълнители ще бъдат Танцово студио „Динамик” при ОДК в старата столица, Валя Гуглева, народна певица и децата от клуба по спортни танци „Ксани денс”.

Всички гости ще могат да опитат от вкусните ресенски мекици и сладко жито.

„Хлябът е свещена дума за един велик народ – българският. Крие в себе традициите и обредите на България. Той не е само нашето ежедневие, но носи и духа на предците ни. Притежава всички спомени на свързани с българските традиции. Истинският българин трябва да уважава и да се прекланя пред това малко къшейче. То има душа и носи в себе си всички весели и тъжни мигове от минало  и настояще. Традициите ни живеят в него. Трябва да ги пазим и предаваме”, обобщава идеята за Празника на хляба Венета Попова, секретар на читалище „Народна просвета” в Ресен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов