Почетен знак на Община Горна Оряховица получи ФА „Сидер войвода”

Мисия

24-06-2018, 12:26

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ансамбълът отбеляза своята 65-та годишнина

С почетен знак на Община Горна Оряховица бяха удостоени самодейците от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869” по повод 65-годишнината от създаването на ансамбъла. Отличието им бе връчено от кмета инж. Добромир Добрев по време на пищния концерт, с който „сидерци” отбелязаха годишнината. „Днес отбелязваме не просто годишнина, днес триумфира българският дух, празнува любовта и отдадеността към творчеството. С песента и танца вие поддържате жив духа на хората и ние ви дължим уважение, затова, че продължавате да творите и пресъздавате българското”, обърна се към самодейците инж. Добромир Добрев. Освен почетния знак, не получиха от градоначалника и голяма кошница с цветя и икона на Св. Богородица, за да ги закриля и да им дава сили за нови творчески върхове.

Салонът на НЧ „Напредък-1869” бе препълнен с публика, дошла да отдаде заслуженото уважение и да аплодира изпълненията на ФА „Сидер войвода“. С пищния концерт, който самодейците поднесоха на зрителите, направиха своеобразна музикална разходка из всички фолклорни области на България. В залата, за да аплодират „сидерци” бяха и почетните граждани на Горна Оряховица маестро Донка Копринкова и Петко Николов. Гост на празника бе и фолклористът академик Крум Георгиев. В залата присъстваха и много бивши самодейци, които в края на концерта, заедно с настоящите танцьори изпълниха фрагмент от „Шопска сюита“. Изключително емоционален за всички бе финалът, в който на сцената излязоха и бъдещите певци и танцьори и няколко поколения „сидерци” развяха българското знаме и си дадоха дума да продължават да пазят българския фолклор, за да го има вечно и българския дух.

Преди началото на концерта, самодейците поднесоха венци и цветя пред паметника на Сидер войвода в парк „Христо Ботев“ и откриха изложба „65 години срещи и спомени“.

Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ е с 65-годишна история. През годините ансамбълът пресъздава българско народно музикално, певческо и танцово изкуство. Главен художествен ръководител е Георги Петров, ръководител на оркестъра е Стефчо Алипиев, а хореограф – Петър Петърчев.

Ансамбълът взема участия в национални, регионални и международни конкурси, фестивали, празници, юбилеи, чествания и др. Артистите му са изнесли над 3 600 концерта в над 25 страни в Европа, Азия и Африка пред по-вече от 400 000 зрители. ФА „Сидер войвода“ е носител на званието - „Представителен ансамбъл на ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ”. Има 21 златни медала от национални фестивали и конкурси, както и големи международни награди: Купата на гр. Шиака – Тунис; „Златна брадва” и „Сребърна брадва”– Закопане – Полша; Първо място – Агридженто – Италия; Първо място – Истанбул – Турция.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов