Държавата даде на община Свищов 41 хиляди лева за местността „Паметниците“

Мисия

25-06-2018, 17:53

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 1969 година местността е обявена за исторически резерват

   През пролетта на 2018 година Община Свищов кандидатства с проектен фиш към Министерството на културата, за опазване на материалното културно наследство в местността „Паметниците“. Средствата, които бяха поискани, са за реконструкция и ремонт на плочки, тротоари, липсващи табели, ремонт и консервация на част от историческите паметници. В навечерието на празника на града – 27 юни, Министерството на културата отпусна на община Свищов 41 хиляди лева за реконструкция, ремонтни дейности и поддръжка на историческата местност, с цел подобряване на цялостния облик.

Кметът на Свищов съобщи, че се надява през есента община Свищов да получи правото да стопанисва и управлява местност „Паметниците“, тъй като към момента Общината няма това право.

От 1969 година местността  е обявена за исторически резерват, с национално значение, и към момента е разделена между три институции – Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и Министерство на културата. Това възпрепятства общинското ръководство да предприеме мерки за оптимално използване на ресурса, да подобрява техническата база в местността „Паметниците“, както и да кандидатства с проекти за подобряване на културната инфраструктура.

Преди два месеца от община Свищов са направени постъпки към Министерство на културата, с които изисква да бъдат очертани ясно границите на местността „Паметниците“ и да се разграничат от тези на „Нове“, за да се обособят като самостоятелни обекти. Преди месец, със заповед на министър Боил Банов е назначена комисия от 15 члена, в която участва и община Свищов със свои представители. Направен е пълен оглед на м-т „Паметниците“, набелязани се мерки, дадени се допълнително указания и всеки момент се очаква Комисията да излезе с положително становище, в което да предложи на министъра на културата, а той да изиска от Министерството на земеделието да бъдат предоставени „Паметниците“ на областния управител, а той от своя страна да възложи на община Свищов функции за стопанисване и управление. Това ще даде възможност на Общината да разработи един мащабен, хубав проект, който ще създаде още по-благоприятни условия за развитие на цялата местност. Кметът на Свищов се надява до есента да приключи цялата процедура за нормалното стопанисване и управление на „Паметниците“, за да може да се предприемат реални действия за развитието на самата зона.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов