Президентът удостои директора на търновската библиотека с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Животът

26-06-2018, 12:10

Снимка:

Президенство на РБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Иван Александров получи държавното отличие за заслуги за развитието на културата

Президентът Румен Радев удостои в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с държавни отличия дейци на културата и изкуството. Сред тях бе и д-р Иван Александров, директор на Народната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Той получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен за заслуги за развитието на културата и изкуството.

Сред наградените са режисьорът Адела Пеева с орден „Стара планина“ – първа степен.  С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие бяха удостоени балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова. На церемонията актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов, също бяха удостоени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Румен Радев връчи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен на писателя и преводач Петър Велчев.

„За мен е чест да връча висши държавни отличия на толкова големи творци, ярки личности и достойни българи, посветили себе си на духовния напредък, вписали се с талант, всеотдайност и много труд сред съзвездието от ярки имена, с които България присъства пълноценно на съвременната европейска и световна сцена. Мога да кажа, че богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъкват силата на изкуството, с която сила то пленява ум и въображение“, заяви държавният глава в словото си на церемонията. И още.

„Силата, която присъства във вас е силата на словото, на музиката, танца и на сценичния образ. Това  е признание не само за вашия ярък талант, трудолюбие, високи успехи, но и за това, че предавате духа на свободното творчество на многобройните млади последователи и съм убеден, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България“, обърна се президентът Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов